Меню Затваряне

Архим. Павел Пападопулос: „Не бива мнението на всеки човек да ни влияе“

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос

Оставете чуждото мнение.

Чуждото мнение е важно толкова, колкото ние му придаваме важност и му позволяваме то да ни влияе.

Направи си услуга и се отдалечи от негативни хора. Нека не те е грижа какво казват.

Един човек, който се радва на живота си, не е злонамерен и не се занимава с живота на другите. Този, който съди, показва най-вече своето нещастие и антипатия.

Затова наблегни на това да поправиш себе си. Намери това, което ти предоставя радост. Намери онези хора, които ти даряват радост и спокойствие. Това е най-добрата инвестиция – да намериш хора, които ги е грижа за теб, не са токсични и негативни.

Каквото и да правиш в живота си, го прави и опитвай, не за да се харесаш на другите, а защото на теб ти харесва. Нека решенията, които взимаш да не са съгласувани с предпочитанията на другите. Въпросът е ти да се чувстваш добре с живота, който живееш.

Разбира се, че ще се съветваме с някои хора. Но ще са с хора, на които наистина се доверяваме и вярваме, че те искат да се развиваме. Нека не оставяме мнението на всеки един човек да ни влияе. Нито всички знаят кое е за наше добро, нито всички искат доброто ни!

Най-голямата ни грешка е, че търсим потвърждение от другите, придавайки прекалена важност на мнението им.

Нека вземем в ръце юздите на живота си, а който иска, ще стане наш спътник. А останалите… нека се радват на техния живот.

Всеки човек прави своя избор и никой няма правото да го управлява и съди. Дали греши или не, ще го съди Справедливият Съдия, Който познава тайните на сърцето ни и това, което насърчава делата ни.

Много пъти се чувстваме нещастни, не защото преживяваме нещастие, а защото не получаваме признание от другите! Не позволявай мнението на останалите да ти влияе толкова, че да се превърне в дървесния червей на живота ти. Хората винаги ще говорят повърхностно и необмислено, стигайки до лесни заключения. Само не падай и ти в този капан и не си изграждай този лош навик да говориш за останалите като ги съдиш, клеветиш, злословиш, омаловажаваш.

Живей живота си без да пречиш на другите. Ако другите ти пречат – „бягай и се спасявай“.

———-

Превод от гръцки език: Радина Райкова

Източник: Инстаграм

Posted in Беседи

Вижте още: