Меню Затваряне

Да съгрееш нечие сърце е окриляващо

Вяра и Дело

Вяра и Дело

В светите евангелия има описани много чудеса, които Господ Иисус Христос е извършил, но някои от тях досковат сърцата ни по специфичен начин. Едно от тях е чудото с петте хляба. И благият Господ, чието сърце се изпълва с милост при вида на хилядното множество, което жадно е попивало думите му в продължение на много часове и в този миг всеки трябва да тръгне към дома си. Христос знае от какво имаме нужда преди да го поискаме от Него и сега Той знае – хората са изморени и гладни. И освен от небесна храна, имат нужда от земна такава. И прави чудо – с пет хляба насища повече от пет хиляди човека. Защото чрез Неговата милост всичко е в изобилие.

Христос ни дава много примери без да говори, без да назидава или поучава. Той просто действа. А, Любовта както казват, е действие. Така и тук – жадните за Божието слово човешки души са се устремили към Този, чрез чиято уста като от живителен извор се излива благодат, мъдрост и вечен Живот. И забравят за всичко – нито глад, нито жажда, нито умора могат да победят хората, събрали се да чуят думите на Спасителя. Но човешката природа си казва своето. Когато беседата приключва хората са все така вдъхновени, но беседвалият с тях до този момент вижда умората им и не може да ги остави просто да си тръгнат. Неговата грижовна мисъл преминава в кратък разговор с учениците Му – отде да вземат храна за толкова много народ. Един от тях знае – у едно момченце има пет хляба и две риби. Нищожно количество за многохилядната тълпа, но достатъчно, за да насити всички. И да останат, за да се напълнят още 12 коша…

Нещо е направило така, че да се умножат хлябовете. Навярно Любовта. Навярно Божията благодат. А нужно ли ни е да знаем как точно е станало?! Достатъчно е просто да приемем чудото и да му позволим да ни преобрази. Защото с този пример Христос ни казва нещо много важно: загрижени за вечния живот на ближния, не бива да забравяме и неговото физическо съществуване. И ако е по силите ни, да допринесем за нечия усмивка, спокойствие или топла вечеря.

Така с наближаването на Рождественските празници се появи и реализира една идея – да се дари радост и топлина на четирима самотно живеещи и в крайна нужда жители на Каварна. Този призив намери отклик в социалната мрежа чрез групата „Ти Си Каварна“, както и чрез интернет страницата https://hristianstvo.bg. Така  още веднъж можахме да се убедим не само в това колко много трябва да си помагаме един на друг, но и в това колко много доброта, грижа и готовност за помощ има у хората. Ето и самия текст, публикуван в интернет пространството:    

„В навечерието на Рождество Христово, когато се събират семействата, много хора са сами, без близки, с болката, с безпаричието, изолирани поради пандемията… За тях са важни не само насъщните неща, но и вниманието: да почувстват, че не са сами и забравени в своите нера̀ди дни. Бъдни вечер и Рождество Христово отварят сърцата ни за… доброто и човечността, за надеждата и вярата! В тази трудна за всички ни година, екипът на енорийския бюлетин „Вяра и Дело“, изпълнен с вяра и оптимизъм, че тежките предизвикателства ще отминат, има желание да дари радост и топлина на четирима самотно живеещи и в крайна нужда жители на Каварна. Хора, които по една или друга причина, не могат да бъдат обхванати от предоставените от държавата и общината социални услуги. Нека с този скромен жест и с чувство на съпричастност да засилим надеждата на страдащите. Всеки един от четиримата ще получи ваучер на стойност 100 лв., с които може да закупи хранителни продукти от Супермаркет Джаза в Каварна. Нека радостта от Раждането на Христос да изпълни сърцата ни с надежда, която да ни окриля в трудните моменти и с любов, която да даряваме и която да бъде дар за самите нас! Надеждата на бедните не докрай ще загине (Пс. 9:19)“.

Благодарни сме на всички, които даряват и сърца съгряват. И най-вече на Господ, Който направи възможно да се случи отново чудото на Любовта и грижата между хората.

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14)

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: