Меню Затваряне

Двамата ангели хранители на Ватопедския манастир

Всеки ден часовете от деня са трудни за архим. Ефрем, игумена на манастира “Ватопед”. Въпреки че беше диагностициран с COVID-19 отдавна, той беше прехвърлен в болница, след като здравето му се изведнъж се влоши. Транспортираха го с хеликоптер до болница „Евангелизмос“ в Атина след намесата на гражданския администратор на Света гора Атанасиос Мартинос.

Игуменът е в болница вече почти две седмици и по-голямата част от хоспитализацията си е в интензивното отделение. Лекарите, които са по-оптимистични, казват, че нещата не са лесни. Той остава интубиран – поне до момента на писане на тази статия – и температурата му се покачва или спада. Игуменът е наблюдаван от същия медицински екип, който се е грижил за архиепископите Анастасий на Албания и Йероним на Атина, когато са били в същата болница с COVID-19.

Когато го попитахме на кого се доверява за управлението на игуменът Ефрем като духовен баща, отговори, че обича всички членове на братството по един и същи начин, но има двама души, които се радват на искреното доверие на игумена, той се консултира и им се доверява да „управляват“ Ватопед, когато условията не му позволяват да бъде близо до тях. Тези двама души са монасите Евдоким и Арсений. Евдоким е смятан от онези, които го познават, за деликатен и възпитан монах, който притежава знанията и опита, хладнокръвието и прозрението при решаването на трудни въпроси, касаещи манастира.

От началото на месеца манастирът Ватопед пое администрацията на Атон и има много въпроси, които засягат Светата общност. Монахът Евдоким е човекът, с когото църковният администратор Георги Ватопединос обсъжда и се консултира, преди да вземе решения или да предложи нещо на представителите на другите манастири.

Вторият монах, на когото се доверява игуменът Ефрем, е монахът Арсений. Той е човекът, който заедно с архим. Ефрем разширява манастира Ватопед извън пределите на Атон. Той е монахът, който контролира всички дейности, свързани с отношенията извън манастира (публикации, бизнес дейности, медии и др.) Заедно със своите сътрудници, той се грижи за обществения имидж на Ватопед. Двамата монаси, Евдоким и Арсений, управляват манастира в кризата сега, когато игуменът не може да изпълнява административните си задължения и докато той се възстанови (а това е нещо, което всички искаме) и да се върне в манастира при духовните си чеда.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Orthodox Times

Posted in Светогорие

Вижте още: