Меню Затваряне

Двама беларуски свещеници бяха приети под омофора на Вселенския патриарх

Двама свещеници – йерей Александър Кухта и прот. Георги Рой от Беларуската православна църква, принудени да избягат в Литва от преследването на властите в Беларус заради ясно заявената им позиция срещу руската агресия и войната в Украйна, са били приети под омофора на Вселенския патриарх Вартоломей, писа днес беларуската общност Християнска визия.

Свещениците са писали молба до патриарх Вартоломей, тъй като съвестта им не позволява да служат повече в юрисдикцията на Московската патриаршия.

В навечерието на Благовещение (за Беларус по стар стил), на основание на Правило 10 на Седмия вселенски събор, а също и на правила 17 и 18 на Трулския събор, Вселенският патриарх е разгледал молбите на беларуските свещеници и ги приема под своя омофор.

На Пасха 2023 г. във Вилнюс ще се състои първото богослужение за православните беларуси, което ще извършат беларуски свещеници от Вселенска патриаршия.

Гоненията срещу християни и свещеници в Беларус започнаха през 2020 г., когато президентът Лукашенко беше преизбран почти с пълно одобрение и изборните манипулации предизвикаха мащабни протести. Това засегна и Беларуската църква, защото нейни йерарси се намесиха в защита на арестуваните и мъчени протестиращи, и свещеници, които подкрепиха протестите бяха арестувани.

След началото на войната в Украйна, някои свещеници и богослови публично заявиха позиция срещу руската военна агресия.

Богословът Олег Нагорни беше арестуван за „антируски изказвания“ през декември 2022 г., а беларуският учен Сергей Гаранин, който също беше арестуван месец преди това и държан в изолатор, предупреди, че отец Владислав Богомолников е държан 89 дни в изолатор и това може да го убие.

През 2020 г., след овладяването на протестите, екзархът на Беларус беше сменен, тъй като поздрави президента Лукашенко със спечелването на изборите, но след началото на протестите и действията на полицията, се извини за поздравлението си (тук). Новият екзарх Вениамин не беше дори беларуски гражданин и не се справяше добре с беларуския език. Мнозина архиереи бяха сменени, а новият екзарх подписа споразумение за сътрудничество с МВР на Беларус. Архиепископът на Гродно Артемий, който обвини властите и полицаите, че не постъпват според Евангелието, също беше сменен и пенсиониран, но успя да каже, преди да се оттегли: „Превърнахме се в църква от периода на застоя“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: