Меню Затваряне

Двама митрополити на МПЦ-ОА отказаха да служат с митрополит на БПЦ и епископ на СПЦ

Митрополитите Преспански и Пелагонийски Петър и Кумановски и Осоговски Григорий от МПЦ-ОА са отказали да участват в Литургията в храма „Света Софѝя“ в Охрид на 9 юни, като по този начин са предизвикали скандал около акта на провъзгласяването на нови македонски светци, съобщава Religija.mk. За да бъде скандалът още по-голям, всичко това се случва пред очите на гостите от Сръбската и Българската православни църкви.

Митр. Григорий изобщо не се е появил в Охрид, а митр. Петър е дошъл, но демонстративно е отказал да съслужи с епископите на МПЦ-ОА – архиеп. Стефан и епископите от Сърбия и България.

Спороред информацията на Religija.mk има поне две възможни причини за това поведение на двамата митрополити. Едната от тях е, че на съслужението в „Света Софѝя“ в Охрид е дошъл Старозагорски митрополит Киприан от БПЦ, който наскоро беше част от българската делегация, която съслужи с архиереите на Православната църква на Украйна (ПЦУ) в Константинопол.

Няколко дни по-късно Руската църква взе решение да не съслужи с петимата митрополити на Българската църква и, според Religija.mk, на Литургията в „Света Софѝя“, епископите Григорий и Петър на практика са следвали указанията на РПЦ. Любопитно е обаче, че Литургията е била възглавена от архиеп. Стефан, в нея е участвал и Нишки епископ Арсений от СПЦ, който без проблем е съслужил с митр. Киприан.

Втората възможна причина за това скандално поведение на двамата митрополити на МПЦ-ОА е свързана и с други подробности. Твърди се, че Григорий не е дошъл в Охрид, защото пенсионираният Кумановски митрополит Йосиф не е бил включен в протокола за съслужението. В съслужение е бил поканен и сегашният Кумановски митрополит Григорий, а не е имало причина да бъде канен пенсиониран епископ от същата епархия.

Митр. Петър е имал друг проблем – личната му неприязън към викарния епископ на Дебърско-Кичевската епархия Антанийски епископ Партений, игумен на Бигорския манастир, който е приятел на България и е участвал в съслужението с останалите епископи. Домакин на събитието е Дебърско-Кичевската митрополия.

Твърди се, че това не се харесало на Петър и той решил да бойкотира съслужението, макар да не е пропуснал по-късно официалния обяд. Суетното поведение на тези двама митрополити е допринесло в още по-голяма степен и по-ясно да проличи самоизолацията им в „Света Софѝя“ в Охрид.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: