Меню Затваряне

Двама са арестувани за нападението в католическата църква в Истанбул

След нападението срещу католическата църква в Истанбул вчера, властите на Република Турция арестуваха двама заподозрени, за които се смята, че са свързани с „Ислямска държава“ (ИД). Службата за борба с тероризма на турската полиция първоначално е задържала едно лице, а впоследствие е арестуван втори заподозрян.

Министърът на вътрешните работи на Република Турция Али Йерликая потвърди, че и двамата задържани са чужди граждани – единият от Таджикистан, а другият от Русия. Министърът подчерта предполагаемите им връзки с екстремистката групировка „Ислямска държава“.

След нападението над църквата турските правоприлагащи органи извършиха 30 обиска, довели до 47 допълнителни ареста. Нападението, извършено от двама въоръжени мъже с лица, скрити с маски, се случи по време на неделната литургия в католическата църква „Санта Мария Драперис“ от европейската страна на Босфора. Трябва да се отбележи, че по време на атаката в храма са присъствали полският генерален консул Витолд Лесняк със семейството и децата си.

Вчера папа Франциск изрази солидарност с католическата общност в Истанбул след нападението срещу църквата на общността. „Изразявам своята близост с паството на църквата „Санта Мария Драперис“ в Истанбул, която по време на литургия стана мишена на атака, при която бе убит един човек, а няколко бяха ранени“, каза папата след края на традиционната неделна молитва на площад „Свети Петър“ в Рим.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: