Меню Затваряне

Двоен празник на светогорския манастир „Есфигмен“

Архим. Никанор (Мишков)

Във Втората Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама, светогорската света обител Есфимен Ιερά Μονή Εσφιγμένου отбелязва своя втори храмов празник.

Както е известно от житието му, богоносният наш отец Григорий е бил в продължение на три години игумен на тази обител и се почита в сонма на манастирските светци.

Днешния празник беше двойно по-тържествен и радостен още и поради това, че с благословението на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей Ι, митрополитът на Никополис и Превеза от Еладската църква Хризостом ръкоположи двама братя от светата обител, съответно в презвитерски сан (йеродякон Теологос) и в дяконски сан (монах Палама).

На архиерея съслужиха архимандрит Николай – игумен на светогорския манастир Кутлумуш, архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Никанор – игумен на манастира „Св. Безсребърници“ (Българска православна църква), йеромонах Теофил – граматеас на светогорския манастир Пантократор, йеромонах Кирил – старец на карейската келия „Св .Николай Халкяс“, архимандрит Илия от митрополията Неа Йония (Еладска църква) и йеромонах Акакий от братството на келията „Св.Николай Халкяс“. Молитвено участие в св. Литургия взе протосът на Света гора (председател на св. Епистасия) герон Христофор Иверски, заедно с много светогорски отци, псалти и гости-миряни от Гърция и от България.

След тържествената служба, на празничната трапеза в сградата на св. Кинотис, архимандрит Вартоломей благодари на гостуващия архиерей, който на свой ред отправи думи на духовно утешение към събралите се и даде напътствие на новоръкоположените клирици. Празненството бе закрито със слово на протоепистата герон Христофор Иверски, който още веднъж припомни подвига на днес празнувания светител Григорий Палама.

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: