Меню Затваряне

Девет духовници от Литва и Беларус получиха международната награда за религиозна свобода

Свещеници, създали православната общност на Константинополската патриаршия в Литва, бяха удостоени с наградата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Международната награда за религиозна свобода е присъдена на девет православни духовници от Литва и Беларус „за тяхната смелост и решителност да защитават религиозната свобода по света“. Уебсайтът на Държавния департамент на САЩ отбелязва мотивите за наградата:

„Под натиск от Москва тази група от девет православни духовници бяха изгонени от църквите си поради гласното им противопоставяне на войната на Русия срещу Украйна. Петима свещеници (отците Мокус, Селявко, Ананиев, Даупарас и Сунгайла) и двама дякони (дяконите Миньотас и Овчинников) от присъединената към Москва Православна църква в Литва, енергично и публично осъдиха войната на Русия срещу Украйна и бяха лишени от сан. Двама свещеници (отците Кахта и Рой) от присъединената към Москва Беларуска православна църква по подобен начин осъдиха войната на Русия срещу Украйна и избягаха в Литва, след като режимът на Лукашенко ги принуди да напуснат Беларус. Те изградиха нова религиозна общност в Литва, която приветства православни вярващи, които искат да се покланят без влиянието на Москва, включително литовци, украински бежанци от войната и изгнаници, бягащи от потисничеството в Беларус и Русия. Тяхната смелост демонстрира значението на вярата, отделена от политиката в разгара на война и диктатура. Тази група сега работи за борба с руската дезинформация и пропаганда сред православните вярващи чрез техния блог Ortodoksas.lt, който се превърна в информационна платформа за религиозни лидери по целия свят, отстранени от православните църкви, свързани с Москва, заради своите антивоенни убеждения“.

Страницата на американското посолство във Вилнюс публикува новината за наградата с кратък текст:

„След като свързаните с Москва църкви в Литва и Беларус изгониха тези девет православни духовници заради острото осъждане на войната на Русия срещу Украйна, те започнаха изграждането на нова религиозна общност в Литва, където православни християни, бежанци от Украйна и други могат да живеят безопасно и свободно, за да изразяват себе си и своята вяра“.

Петима православни духовници бяха низвергнати от Вилнюско-Литовската епархия на Руската православна църква миналата година „за канонични престъпления“ (по формулировката на Руската православна църква – бел. ред.), но Синодът на Константинопол заяви, че това е станало не заради нарушение на църковните правила, а заради позицията им по въпроса за нахлуването на Русия в Украйна.

В църковната общност под омофора на Константинополския патриарх в Литва има общо десет свещеника и десет енории в различни градове на страната.

Posted in Църква и политика

Вижте още: