Меню Затваряне

Делегация на Македонската църква се срещна с Вселенския патриарх

Антаниският епископ Партений, игумен на Бигорския манастир в Северна Македония, посети на 15 декември резиденцията на Вселенската патриаршия във Фанар (Истанбул) начело на делегация от монаси и монахини от Бигорския манастир и манастирите Рачица, Пречиста и Кнежино. От страна на Константинополската патриаршия гостите от непризнатата сред поместните православни църкви Македонска църква бяха приети от патриарх Вартоломей и старецът-митрополит на Халкидон Емануил.

В репортаж за посещението сайтът “Religija.mk” пише, че на делегацията е отдадено уважение “като на равнопоставени братя в Христа”. Те отбелязват, че това е голяма крачка напред от страна на Вселенската патриаршия, която отваря пътя за решаване на проблема на Македонската църква.

„Вселенският патриарх… изрази голямо уважение към нашия духовен отец и предстятел, който поздрави Негово Светейшество със специално обръщение. Пред патриарха беше прочетено и монашеско послание от името на всички наши братя и сестри. След това Светейшият патриарх произнесе съответното обръщение, в което изрази отеческа загриженост за всички нас и нашата Църква. В резултат на това всички получихме благословение от него, целувайки светата му десница” – разказват от Бигорския манастир, като подчертават, че срещата във Фанар е била истински духовен празник, изпълнен с радостта на Възкресението.

Това посещение на македонската църковна делегация във Вселенската патриаршия е само десет дни след участието на Бигорския монашески хор в Международния фестивал на византийското пеене в Атина (от 3 до 5 декември 2021 г. под егидата на Министерство на културата на Гърция, Община Атина и Атинската архиепископия) и след посещението на патриарх Вартоломей в Атина през ноември по случай 30-годишнината от неговата интронизация.

“Използвахме посещението на Вселенската патриаршия, за да се поклоним на великите светини в Константинопол, на честните мощи на нашите св. отци Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, както и на светите мъченици Евтимия и Соломония. Напуснахме царицата на градовете, изпълнени с голяма благодат и увереност в бащинската закрила на Светейшия патриарх Вартоломей. Духовното достойнство на св. апостол Андрей Първозвани, на светите патриарси Йоан Златоуст, Григорий Богослов, Фотий Велики и много други светила на Църквата; Първопрестолната църква-майка на цялото Православие, неугасимият фар на апостолската вяра, неугасимият факел на Божията благодат, който освети много народи, включителво и нашият, с огъня на Евангелието”, цитира изданието.

Източник: religija.mk

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: