Меню Затваряне

Делегация на ССЦ се срещна с патриарх Кирил в Москва

Изпълняващият длъжността генерален секретар на Световния съвет на църквите о. Йоан Саука и руският патриарх Кирил се срещнаха на 17 октомври в патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва. На срещата присъстваха Волоколамският митрополит Антоний, председател на Отдела на външни църковни връзки (ОВЦС) на Московската патриаршия, архим. Филарет (Булеков), наместник-председател на отдела, о. Михаил Гундяев, представител на Московската патриаршия към ССЦ и международните организации в Женева; йером. Стефан (Игумнов), секретар на отдела по междухристиянските отношения и преп. проф. д-р Бенджамин Саймън, изпълнителен директор на ССЦ за църковните отношения.

В допълнение към публичния разговор, патриарх Кирил и отец Саука имаха своя частна аудиенция, за да обсъдят някои въпроси. 

Патриарх Кирил приветства гостите, като каза: 

„Оценявам, че дойдохте в Русия в тези трудни времена, за да се срещнете с мен и моя народ и да поговорим за трудните международни отношения, в които живеем и пред които сме изправени днес, което естествено се отразява и на нашите междуцърковни отношения“.

Отец Саука благодари на предстоятеля на Руската православна църква за срещата и каза, че членовете на ССЦ очакват с голям интерес и надежда това посещение:

„Посещението на делегацията в Русия се състоя по молба на Централния комитет на ССЦ и е част от поредица от посещения, които вече включват Ливан, Сирия, Палестина, Израел и Украйна с цел изграждане на мостове на мира и помирението чрез срещи и диалози и избягване на военни конфликти, войни и насилие“, се казва в изявлението. Програмата на визитата включваше и посещение на Църковния център в Москва за помощ на бежанците, както и разговори с представители на Московската духовна академия.

„Вие сте наясно с опасенията, които църквите-членки на ССЦ имат по отношение на войната между Русия и Украйна, и с нашите изявления, които осъждат войната и насилието, които направихме в нашите ръководни органи – изявленията, които бяха изготвени с участието на делегати от Руската православна църква“, каза отец Саука, като изрази своята благодарност за предишната кореспонденция с патриарх Кирил.

Отец Саука добави:

„Причината да дойда тук е да видим какво можем да направим заедно, за да изградим мостове на мир и помирение и да спрем кръвопролитието и опасността от ядрен пожар“, каза отец Саука. „Мисля, че би било много полезно сега да направим същото изявление, като кажем ясно на света това, което ни казахте тук, днес: спрете кръвопролитията, спрете убийствата, спрете унищожаването на инфраструктурата, потърсете мир и помирение. Това ще помогне много на света и на Православната църква, и ще стане ясно каква е вашата лична позиция към войната“.

Патриархът заяви, че не смята, че която и да е църква или християнин може да подкрепя войните и убийствата:

„Църквите са призвани да бъдат миротворци и да защитават и пазят живота. Войната не може да бъде свещена. Но когато човек трябва да защити себе си и живота си или да даде живота си за живота на другите, нещата изглеждат по различен начин, каза патриарх Кирил. „ Имаме толкова много примери в нашата християнска история“, каза той. „ И все пак, като миротворци, ние трябва да положим всички усилия, за да донесем мир чрез диалог и да избегнем всякакви конфликти или насилие“.

Патриарх Кирил добави, че времето, в което живеем днес, е много трудно, но тези трудности не идват от църквите, а от политическия контекст и той днес представлява изключителна опасност. Патриархът заяви, че църквите не трябва да нариват масло в огъня и добави:

„Напротив, трябва да направим всичко по силите си, за да потушим пожара. В това отношение Световният съвет на църквите има много важна функция“.

———-

Източник: ССЦ

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: