Меню Затваряне

Делегация от Украйна посети Църногорския манастир в деня на Св. Дух

Делегация от Украйна, начело с Полтавския и Кременчукски митрополит Теодор посети област Перник на празника на Свети Дух,

Делегацията посети Църногорския манастир „Св. св. безсребърници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци, Минната дирекция в град Перник и се е срещна с областния управител на област Перник Людмил Веселинов.

Чуждестранните гости преминават за кратко през този регион след посещение на Света гора.

„Имахме визита на Атон, където имахме както духовни преживявания, така и направихме някои исторически изследвания, свързани с преподобния Паисий Величковски. Той е светец, живял и в Румъния. Част от неговите ученици идват в България, в Преображенския манастир. Така че той има и тук духовно наследство. Свети Паисий възражда традицията на исихасткото монашество. Той става игумен на най-голямата община в Православната църква въобще в целия свят през XVIII век. Част от неговите ученици са се подвизавали в манастира в Нямц, Молдова. След което се връщат в България, в Преображенския манастир и други манастири, помагат да се обнови българското монашество. Това е във времето на св. Паисий Хилендарски. Един от учениците на преп. Паисий Величковски, който се казва Спиридон, взимайки за основа историята на Паисий Хилендарски, също пише своя история на България. Това е краят на XVIII век. И в България се съхраняват ръкописи на тази монашеска община, на преподобни Паисий Величковски. Той се е родил, учил се е, прекарал е младите си години и всичките му предшественици са от Полтава (бел. ред. откъдето е митрополит Теодор)“, каза Полтавският и Кременчукският митрополит Теодор.

Висшият духовник от Украйна е впечатлен от Църногорския манастир, където е участвал в богослужение. Заедно с него е украинският учен историк и изследовател на светогорското наследство доц. д-р Сергей Шумило. Църковни настоятели също са част от делегацията.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: