Меню Затваряне

Деца и родители заедно в творческия проект за св. Харалампий и медосносните слова на светите отци

Ани Вълева

През последните дни в работилниците на „Ангелофания от хартия“ твориха и се учиха най-милите, любвеобилни и талантливи деца. Десет деца и техните родители участваха за трета поредна година в творческия проект посветен на св. Харалампий и медосносните слова на светите отци.

Тази година предпазничните творчески и образователни работилници са отдадени на опазването на творението и малките пчелички. Вниманието на децата е насочено в помощта и грижата към пчелите в градски условия, защото има много причини да им бъдем признателни. Затова заложихме на образователните практики и практически дейности, за да бъдем полезни и да донесем реална промяна в живота на пчелните колонии. За да ги подкрепим в тяхното търсене на питателна храна и лятна прохлада, можем да им подсигурим вода и паша.

Научихме:

👉 Да обичаме и уважаме всички твари, защото са Божии създания.

👉 Да се грижим за тях.

👉 Да помагаме на пчелите в градски условия през пролетта и лятото, като оставяме купичка с вода 💧, настъргана ябълка 🍎, да засеем растения 💐, медоносни цветя (на терасата или в двора, напр. лавандула в саксия), да избягваме пестицидите, като ги заменяме с естествени (чесън, коприва, борова вода), къщички за насекоми.

Изработихме:

👉🛠️ Юлиян, един от нашите татковци, изработи две къщички за насекоми, които ще бъдат оцветени от децата и обзаведени с шишарки, дървесна кора и стъргорини, малки клончета и бамбукови пръчки. Къщичките са чудесно място в градски условия, които осигуряват на насекомите през топлите дни място за отдих, а през студените и дъждовни месеци са идеално място за хибернационния период на пчели, земни пчели, калинки и пеперуди.

🌾Сапуни от глицерин, мед, канела, лимон и овесени ядки в най-различни форми и големини.

🐝 Щипки-пчелички, с които можете да допринесете за повече уют в къщи или да ги използвате за отбелязка на страницата.

❤️ Заслужено си спретнахме една следобедна закуска, която започна с молитва преди хранене, защото благодрихме, за това което имаме.

Ако ти харесва това, което правим, можеш да ни следваш и да получаваш повече информация. В случай, че искаш да бъдеш полезен, може да се включиш при нас или в различни кампании; подкрепящи пчелите.

Ако желаеш да подкрепиш нашата дейност, можеш да си поръчаш от новите ни предложения – медени сапуни, щипки-пчелички и свещи от восъчни листи в кутия на Ангелофания.

Това са продупките на детската творилница – медени сапуни с лимон, канела, овесени ядки, в кутия „Ангелофания“.

——————-

За подкрепа използвахме материали от Pedagogika.bg

Всички дейности по проектите с деца можете да проследите на страницата Ангелофания от хартия и в рубриката „Ангелофания“, която поддържа Ани Вълева, ръководител на детските работилници.

Posted in Ангелофания

Вижте още: