Меню Затваряне

Днес Христос се ражда отново не в позлатени светилища, а в мазета, бомбоубежища и окопи

Сергий Шумило

Сергий Шумило

Още от раждането си Христос е принуден да стане бежанец… Той израства в семейство на гонени бежанци в чужда земя, които трябва да бягат от насилие, масови убийства и смърт. Както и сега, хиляди украински деца се раждат и растат в семействата на бежанци в изгнание. Това е нашият Христос – страдащ с нас. Тези дни, заедно с хиляди други украинци, този образ на Христос ми е особено близък и ясен. Отбелязването на Неговото рождение (независимо от датата на календара) придобива особен смисъл, различен от обичайния, обвит в луксозни одежди изкуствен патос.

Все пак не беше така. Днес Христос се ражда отново не в дворци или позлатени светилища, а в мазета, бомбоубежища и окопи, под бомбардировки, на клади, в затвори и изгнание… Тогава тиранинът, от когото Йосиф и Мария трябваше да бягат заедно с новородения Младенец, се казваше Ирод, а сега се казва Путин. Нищо не се е променило. Новият Ирод, както преди повече от две хиляди години, отново в маниакална лудост дава заповеди за масово избиване на деца и невинни хора, наслаждавайки се на страданието и смъртта. Последователите на новия Ирод обичат да дешифрират фамилното му име като „пут иной“ (постави друг, „путь ін“). Вярно е. Пътят на Христос е пътят на Любовта, Доброто и Живота („Аз съм Пътят, Истината и Животът“). Те съзнателно са избрали „друг път“ – пътят на измамата, насилието и смъртта. Това е пътят на антихриста. Путин е малко олицетворение на своеобразен „антихрист“, който се стреми да подмени Истината („анти“ от гръцки език означава „подмяна“).

Точно както преди две хиляди години, той има армия от убийци и свещеници на своя страна, които са готови да благословят всяко негово престъпление. Но не и Правдата (Истината). Тя е на страната на Украйна. И затова Христос е с нас. Страдащ, като милионите украинци. Това е нашето Рождество. То е и на 25 декември, и на 7 януари, и на всеки друг ден. Заедно с Христос сега се ражда нова Украйна. Сред мрака на насилието, разрушението и смъртта. И това раждане не може да бъде потиснато от никакви Иродовци – нито стари, нито нови. Животът побеждава смъртта, Любовта побеждава омразата, Светлината побеждава мрака, Истината побеждава лъжата. Украйна ще победи империята на злото и лъжата. Защото Христос се роди и победи.

Искрено поздравявам всички с празника на живота! Слава на Иисус Христос! И слава на Украйна!

Posted in Публицистика, Християнство и война

Вижте още: