Меню Затваряне

Дойди, Христе мой, направи сърцето ми Рождество Христово…

Архим. Павел Пападопулос

Архим. Павел Пападопулос

В това мрачно място, в тази студена част на земята, в този негостоприемен дом, в тази мръсотия, в тази беднота, тук, където хармонията е рядкост, тук, където красотата бе опорочена, тук, където мирът бе изгонен.

Тук, Господи, дойди!

В това изтерзано тяло, в това наранено сърце. Тук направи Твоята ясла, Господи! На нищо не може да завиди сърцето ми от онази Витлеемска пещера. Същият студ, също така мръсно, бедно, безвидно и грозно е сърцето ми.

Тук, Господи, дойди!

Дойди и се роди в мен. В този дом, който отказва да те приюти. Дойди и „престъпи” моето его и моя отказ. Дойди и ме възпри. Дойди и ме направи каквото искаш, направи каквото искаш. Не ме питай. Пороби ме в Твоята светлина. Остави ме да недоумявам заедно с Ангелите на Твоето човеколюбие.
Остави ме да се учудвам на Твоето смирение, незлобие, простота. Знам, че не се гнусиш от мен. Зная го, защото зная Твоята бездънна любов. Ти не се отвръщаш от мене. Ти, Който всички прегръщаш. От моето аз се отвръщам. Аз, който всичко искам за мене, който мисля, че всичко заслужавам, който считам, че на всичко имам право.

Дойди, Господи, и ме възпри! Това Те моля.

Заглуши моята врява. Успокой моя смут. Просветли моя мрак. Умири моята тревога. Роди се и в моето сърце. . . Дори това да ми коства моите страсти, комфорт и право. Роди се и в моето сърце. Промени ме. Направи ме Твой. Погали с Твоето благо присъствие раните от греховете ми. Остави ме да видя за малко усмивката Ти – усмивката, която е пълна с невинността на младенците. Направи и моето сърце за малко Твой стасидий. Направи и моето място за малко Твоето място. Не ме зачитай. Не оставяй моята сквернота да покрие моето произволение.

Дойди, Господи, неочаквано, както тогава. Дойди в мълчанието на покаянието. Дойди въпреки помислите на съмнение. Дойди като Младенец, Който никого не заплашва. Дойди като Учител, Който никого не отхвърля. Дойди като Баща, Който обича децата Си. Дойди като Богочовек, Който спасява всички.

Дойди, Христе мой, и не ме зачитай! Роди се в мен и ме роди. . .

Направи сърцето ми Рождество Христово. . .

———–

Превод: Константин Константинов

Изображение: „Млечната пещера“ във Витлеем, където се е крило св. Семейство

Вижте още в Блог за отец Павел Пападопулос

Posted in Беседи

Вижте още: