Меню Затваряне

Докато вярваме в нашите „добродетели“, Бог ще напълни небето с блудници и митари

О. Харалампос Пападопулос
„Помазание Христово“, Юлия Станкова

О. Харалампос Пападопулос

Блудницата обичаше Христос и се стремеше да Го срещне там, където никакъв грях не може да докосне или да унищожи светлината и красотата. Там, в най-дълбоката и невинна девствена част на съществуването, в човешкото сърце. Блудницата ни напомня, че в сърцето на ученика може да се крие предател, а в сърцето на една грешна жена – цялата красота на земята. Е, къде се е чуло една „блудница“ да стане образец за вярващите в църквата?

Религиозните любители на закона не могат да понесат това. Защото са научили в живота си да мерят с мярката на „трябва“, с везните на закона, с реда на „прави, не прави“, а не на „бъди“. Изпълнението на Божиите заповеди за тях е скривалище, крепост на тяхното „аз“, което трябва да се подхранва със себеутвърждаване, с победи и успехи. „Благочестивите” се стремят да победят Бога, а не да бъдат победени от Неговата любов. Царството Божие за тях е постижение и завоевание, а не дар и милост.

Но Бог, Отец на Христос, е странен и парадоксален. Той обича изненадите и неочакваните обрати. Ето защо Неговото Царство е пълно преобръщане на нашите възприятия и вярвания. В Божието Царство няма да има съвършени, а покаяли се; не безукорни, а искрени; не корави, а измъчени от страданията на живота. Съкрушени и наскърбени, уморени и измъчени, отчаяни и предадени, скърбящи и натъжени, всички разпънати на земята и в историята, ще бъдат обединени в Христос с Божията Радост и Светлина. Никой няма да остане извън Жениха, извън празника на Божията слава.

Докато упорстваме да вярваме в нашите „добродетели“ и „морал“, в нашите победи и духовни успехи, Бог ще пълни небето с блудници и митари. „Истина, истина ви казвам: митарите и блудниците ви предварят в Царството Небесно“.

———

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: π. Λίβυος

Posted in Беседи

Вижте още: