Меню Затваряне

Доц. д-р Костадин Нушев пред БНР за новите учебници по религия, одобрени от МОН

„Министерството на образоването и науката вече одобри като възможност да се преподава религия и имаме нови учебници, които са съгласувани с министъра на образованието, но и чрез участието и подкрепата на Българската православна църква“, каза за „Нощен Хоризонт“ доц. д-р Костадин Нушев в началото на новата църковна година.

Обучението по религия вече е част от учебната програма в българските училища. Пилотният брой на учебника по религия за 10 клас вече е одобрен от МОН, заедно с този за 12 клас.

„Това е един проект, който от 2019 година, за четири години поетапно бяха подготвени учебниците по религия от първи до 12 клас. Имаме вече одобрени от МОН учебници.

Досега религия се преподаваше от 1997 г. като свободноизбираем предмет, но нямаше цялостно разработена и одобрена програма – нещо, за което се говореше последните три десетилетия.

Сега новите учебниците са изготвени, много добре илюстрирани и отговорят на всички изисквания за съвременен учебник. Ние се надяваме на децата да им е интересно и да се породи желание, стремеж, и да има повече групи засега като форма на СИП или допълнителен модул в програмата.

Но постепенно с нарастването на броя и на обучени учители по този предмет, има няколкостотин учители по религия, те с желание да се посветят на тази мисия да преподават на децата християнските и духовните ценности, каза още за „Нощен Хоризонт“ доц. д-р Костадин Нушев.

Той поясни още, че в уроците по религия се дава възможност да се открият връзките с българската литература – кои наши писатели и поети имат библейски мотиви в своето творчество, а самият той разработва това в програмата. Така има урок в учебника за 10 клас – „Библейски мотиви в българската литература“ или това е т.нар. междупредметна връзка. Така учениците разбират, че Вазов и Стоян Михайловски имат и религиозна поезия. По този начин се разширяват познанията на учениците за българските автори и българската литература.

В линка можете да чуете звуковия файл с цялото предаване по БНР с водещ Станислава Пирчева:

Доц. д-р Костадин Нушев: От 30 години са опитите обучението по религия да влезе в училище – БНР

От 2010 година доц. д-р Костадин Нушев e хабилитиран преподавател по Нравствено богословие в Богословския факултет на СУ, след успешно издържан конкурс за доцент, е назначен към Катедрата по „Систематическо бигисловие“. Завършва богословие и културология в Софийския университет през 1996 г., от 1997 г. е редовен докторант в Богословския факултет и хоноруван асистент по Нравствено богословие. Доц. д-р Костадин Нушев е бил ръководител катедра „Практическо богословие (2018-2021), преподавател в Катедра „Теология“ на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ (2017-2020) и в други академични и образователни институции. Член на управителния съвет на „Центъра за изследване на катехизичното и религиозното обучение“ към Богословския факултет на СУ, на УС на Център за проучване на нови религиозни движения (2005-2011), на секция „Богословски науки“ към Съюза на учените в България (от 2008 г.) и на академичното сдружение „Български форум за междурелигиозен диалог и сътрудничество“. Редактор и член на редколегията на научни и богословски периодични издания – годишното научно издание „Български форум за междурелигиозен диалог“ (2019 г.), годишника „Хармония в различията“ (от 2022 г.) и на месечното църковно- богословско списание „Светодавец“(от 2020).

Доц. Д-р Костадин Нушев е автор на уроците по Християнска етика в учебниците по Религия: Християнство -Православие за 6,7 и 10 клас на Св. Синод на Българската православна църква, одобрени от МОН за преподаване на предмета Религия в българската образователна система, член на Централната етична комисия по трансплантация към министерството на здравеопазването (от 2011 год.), експерт към Културно-просветния отдел на Св. Синод на Българската православна църква (2014-2023), член на Комисията по журналистическа етика на Съюза на Българските журналисти (СБЖ) от 2021 година, сценарист на документалната поредица „Домът на вярата“ на БНТ, коментатор на Празничното богослужение от ПКХП “Св .Александър Невски“ по БНТ1 и на предаването „Неделна Литургия“ по БНТ2 от 2015 година.

Posted in Интервюта, Публицистика

Вижте още: