Меню Затваряне

Духовенството на УПЦ и ПЦУ призовава архиереите си да започнат диалог

На 5 юли, вторник, се проведе среща между духовенството на Украинската православна църква (УПЦ)-Московска патриаршия и Православната църква на Украйна (ПЦУ), която е под омофора на Вселенския патриарх Вартоломей. Съдействие за срещата е имало от страна на Министерството на културата и информационната политика на Украйна и от Държавната служба на Украйна за етнополитика и свобода на съвестта.

Събитието се състоя в митрополитския дом на Националния светилен комплекс „Св. София Киевска“. На срещата участваха от 21 духовници от двете страни, които стигнаха до споразумение и изготвиха декларация, в която призоват архиереите и на двете църкви да започнат официален диалог между УПЦ и ПЦУ. Текстът на документа е публикуван и в платформата Ethos.

„Призоваваме нашите архиереи да започнат официален диалог между УПЦ и ПЦУ още от Деня на кръщението на Киевска Рус, който миналата година беше определен като Ден на украинската държавност. Това ще бъде най-добрият подарък на това празник за верните както на нашите църкви, така и на цялото украинско общество“, се казва в документа. Припомняме, че Върховната Рада на Украйна учреди нов празник – Ден на украинската държавност, който ще се чества на 28 юли, в деня на кръщението на Русия. Парламентът на Украйна одобри съответния указ, който беше подписан в края на м. май от президента на страната Володимир Зеленски.

Представителите на духовенството се съгласиха, че в междурелигиозните отношения може да се види единство на възгледите относно осъждането на войната, която Русия води срещу Украйна, и деструктивната позиция на Московската патриаршия, която, изоставяйки Божиите заповеди, се е превърнала в слуга на режима на Путин и благославя руските агресори за кръвопролития.

Страните се съгласиха за необходимостта от единство на украинското православие и с отхвърлянето на агресията, стереотипите, пристрастията, езика на ултиматумите и враждата в общуването помежду си и в публичното пространство.

На тази среща беше направено изявление за целесъобразността и необходимостта от конструктивен диалог между двата клона на украинското православие.

„Изразяваме надежда, че такъв диалог, започнал по инициатива на духовенството на УПЦ и ПЦУ, ще стане началото на процеса на единение, в който ще се включат църковните общности, духовенството и всеки, който не е безразличен към бъдещето на духовността на народа на Украйна“, се казва в декларацията, която е отворена за подписване и обсъждане от духовенството и вярващите на УПЦ и на ПЦУ.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: