Меню Затваряне

Духовенството на УПЦ-МП трябва да напусне Лаврата до 29 март

На 10 март 2023 г. стана известно писмото от ръководството на Националния резерват „Киево-Печерска лавра“ до духовниците на УПЦ-МП с искане да се изнесат от манастира до 29 март. Това съобщава Информационно-просветният отдел на Украинската православна църква с връзка към сайта на манастира.

Служителите на Министерството на културата съобщават заключенията на Междуведомствената работна група, която изготвя предложения и препоръки относно организацията на изпълнението на определени задачи, свързани с дейността на религиозните организации в Украйна.

Още през декември м.г. украинските власти предупредиха, че от 1 януари 2023 г. няма да възобновят договора за наем с УПЦ-МП с предстоятел митрополит Онуфрий на два храма в Киевопечерската лавра – Успенският събор и Трапезната църква, които са държавна собственост. В същото време беше направена регистрация на устава на манастира „Киево-Печерска лавра“ към юрисдикцията на Православната църква на Украйна.

Украинското министерство на културата заяви, че на УПЦ е било наредено да напусне 980-годишния манастирски комплекс Киевско-Печерска лавра, а според изявлението проверка е показала, че УПЦ „е нарушила условията на споразумението относно използването на държавната собственост“, макар да няма поведе подробности. УПЦ-МП заяви, че резултатите от проверката са „очевидно предубедени и грубо нарушават правните норми“. Според сайта на УПЦ-МП „единствената причина за изселването на монасите от православната светиня е прищявката на чиновници от Министерството на културата, както беше по време на съветския режим през 60-те години на миналия век“.

От октомври украинските служби за сигурност редовно извършват претърсвания в църквите на УПЦ-МП, налагат санкции на нейни служители, епископи и финансови спонсори и започнаха наказателни дела срещу десетки нейни духовници. Властите заявиха, че са открили проруска пропагандна литература в църковни помещения, както и че там се укриват руски граждани.

Отношението на държавните власти към УПЦ-МП обаче е свързано и с обявяването от страна на украинския президент Володимир Зеленски на нови санкции срещу стотици физически и юридически лица, по-голямата част от които са свързани с Руската федерация. Тези санкции са на фона на продължаващите тежки сражения в Донбас, възстановяването на украинската енергийна система след масираните ракетни атаки през последните дни, включително над атомната централа в Запорожие,

Указът на украинския президент засяга 120 физически и 287 юридически лица, най-вече свързани с Русия, срещу които се въвеждат ограничения. Това означава блокиране на активите, забрана на търговски операции, изтегляне на капитал и анулиране на лицензи. Срокът на действие на ограниченията е 50 години.

Основанието за санкциите срещу УПЦ е, че тя е проруски настроена и сътрудничи на Москва. УПЦ твърди, че е прекъснала връзките си с Русия и Московската патриаршия и е жертва на политически лов на вещици. Макар, че през м. май 2022 г. на събор УПЦ-МП заяви, че вече не е част от Московска патриаршия, на практика не последва никакво решение или документ за излизане от нея. Поради тази причина свещеници и миряни изпратиха 10 въпроса до епископите, на които те да дадат отговор и изяснят каноничния статут на УПЦ-МП.

———-

Виж още:

СБУ откри в храмове на УПЦ материали, отричащи украинския народ, култура и държавност

Ние сме „гонени“ именно заради нашите престъпления срещу държавните закони

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: