Меню Затваряне

Духовници от Гърция, България и Света гора бяха заедно на Богородичния акатист във Влахерна

Днес Негово Всесветейшество архиепископът на Константинопол–Новия Рим и Вселенски патриарх г-н Вартоломей отслужи третата статия на Богородичния акатист във Влахернския храм в Цариград, където исторически това богослужебно последование е изпълнено за първи път след обсадата на града от аварите през 626 г.

Да се помолят заедно с патриарха и с енорията на Влахерна бяха дошли Халикарнаския епископ Адриан, патриаршески викарий за тази част на Цариград, архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир „Есфигмен“, заедно с група поклонници от дружеството на приятелите на светата обител, архимандрит Антим – протосингел на митрополията на Ксанти, заедно с ученици от града, архим. Никанор, архим. Спиридон и йеромонах Нестор от България, както и много други вярващи, пожелали на този ден да изпросят молитвите на пресвета Богородица за себе си и за своите близки.

В края на богослужението Вселенският патриарх Вартоломей благодари с особено задоволство на архимандрит Вартоломей за неговата ревност всяка година да присъства на третата статия на акатиста и го насърчи в неговия тежък, но отговорен и важен за Църквата подвиг, като му пожела новият граждански губернатор на Атон да извърши на дело това, което говори публично по Есфигменския въпрос.

След това на патриархът получи подаръци и се срещна с децата, гостуващи специално за тази среща от Гърция.

На богослужението присъстваха и взеха молитвено участие генералните консули на Гърция и на Украйна в Истанбул.

—————-

Текст и снимки: архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: