Меню Затваряне

Духовници от УПЦ са присъствали на церемонията по „анексирането“ на окупираните от Русия територии

Сред присъстващите на речта на руския президент Владимир Путин миналия петък в Георгиевската зала в Кремъл в чест на „подписването на договорите за анексиране“ на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, са били забелязали членове на Руската православна църква.

Това нито е новост, нито е изненада, отбелязва Ефи Евтимиу за Orthodox Times, тъй като ръководството на Руската църква зае ясна позиция в полза на избора и тактиката на ръководството на Кремъл във войната срещу Украйна..

Присъствието обаче на духовници, които са украински граждани, служещи в Украинската православна църква (УПЦ) с предстоятел митрополит Онуфрий, е било не само изненада, но е предизвикало възмущението на украинците.

Гледайки видеозаписа с церемонията, те установяват, че сред публиката в Кремъл са Луганският и Алчевски митрополит Пантелеймон, игуменът на Мелитополската света обител архимандрит Йоанис (Прокопенко) и предстоятеят на катедралата „Успение Богородично“ в Херсон архим. Алексей (Фьодоров).

Според украински медии Луганският митрополит Пантелеймон е помогнал на руските сили да оправдаят нахлуването си в Украйна.

Архимандрит Йоанис, според украинските медии, е агитирал за „възможно най-скорошен референдум за присъединяването към Русия“ на окупираните райони.

Архимандрит Алексей пък е стоял на първите места в Георгиевската зала в Кремъл, до Рамзан Кадиров и кмета на Москва Сергей Собянин.

Това разтревожи украинското правителство, като съветникът на президента Зеленски, Михайло Подоляк, заяви в интервю за украинска медия, че всички украински граждани, които са отишли ​​на т.нар. церемония в Кремъл, са сътрудници на врага и трябва да подлежат на преследване и затвор.

„Това се отнася и за представителите на Украинската православна църква към Московската патриаршия. Пропагандистите на Кремъл не трябва да бъдат в Украйна, независимо дали са политици, представители на религията или медиите“, допълни той и отбеляза, че това е много важен въпрос. Според Подоляк украинският парламент трябва да подготви проектозакон, в който ясно да бъде вписано какво ще се случи с Украинската православна църква в Украйна.

„Всичко трябва да бъде ясно подредено – да има ясен законопроект, който да посочва как ще се оформи религиозната структура у нас след войната“, допълни той.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: