Меню Затваряне

Държавният секретар на САЩ ще се срещне с митрополит Епифаний

Държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен - РИА Новости, 1920 г., 06/06/2021

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с главата на Православната църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний по време на двудневното си посещение в Киев, съобщава РИА Новости, като посочва графика на държавния секретар.

Той ще посети Златовърхия (Златокуполен) манастир “Св. арх. Михаил” в Киев, Украйна, се казва в уебсайта на Държавния департамент на САЩ, който публикува разписанието на Антъни Блинкън за престоя му в Украйна. Преди посещението на манастира е предвидено държавният секретар, заедно с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба да вземат участие в церемонията по полагане на цветя на паметника в памет на жертвите на конфликта в Донбас.

По време на пътуването държавният секретар също трябва да се срещне с депутатите на Върховната Рада на Украйна, а също и с украинския президент Владимир Зеленски и премиера Денис Шмигал. Според публикувания график в 15.25 Блинкън ще участва във виртуална кръгла маса, посветена на приемането на реформи за ефективна борба с корупцията, а след това ще има виртуална среща с представители на американското посолство в Киев.

Москва причини тревога в Киев и в столиците на западни страни миналия месец, след като засили руското военно присъствие по границата с Украйна.

“По границата с Украйна има струпани повече войници, откогато и да било от 2014 г., когато Русия направи инвазия”, изтъква Блинкън в интервю за CBS News.

По-рано американският президент Джо Байдън изрази безпокойството си във връзка със струпването на руски войски по границата с Украйна директно в разговор с руския президент Владимир Путин. В разговора си с Путин Байдън също така каза, че САЩ са ангажирани с опазването на териториалната цялост на Украйна.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: