Меню Затваряне

“Дякония и мисия” започва поредица от онлайн лекции за Св. Богородица

В навечерието на Рождество Христово фондация „Дякония и мисия“ организира поредица от лекции „В очакване на Спасителя“, които ще се провеждат всеки петък от 18 ч. чрез платформата ZOOM.

Света Богородица – „пречистият храм на Спасителя“ е темата на първата среща на 19 ноември 2021 г. от 18 ч. с д-р Стефка Кънчева.

Пречист храм на Спасителя, нова скиния, одушевен кивот – това са само някои от определенията към св. Богородица, с които сме свикнали, и водят началото си от старозаветните предобрази и употребата на старозаветни перикопи в богослужението за празници в нейна чест.

В православното богослужение няма чин, колкото и кратък да е, в който да няма обръщение или прослава на св. Богородица. С Въведение Богородично се поставя началото на спасението, в най-святото място за старозаветния човек – храма, влиза началото на Новия Завет – Девата, определена да стане храм на Живия Бог, срещат се първата и втората скиния, предобразеното и изпълненото, ръкотворната скиния и „…по-голяма и по-съвършена скиния, неръкотворна, сиреч не от обикновена направа” (Евр. 9:11).

Гл. ас. д-р Стефка Кънчева е преподавател по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, научните ѝ интереси са областта на тълкуването на Свещеното Писание на Стария Завет и мястото на Писанието в богослужението на Църквата. Автор е на монографията „За кого говори пророкът? (екзегеза на Ис.52:13-53:12)“ (2012) и на множество статии и студии.

Покана за присъединяване към онлайн събитието:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/86561256166?pwd=Tkx1MFFGOGM1dWJkQnBpUEZNemI5dz09

Meeting ID: 865 6125 6166

Passcode: 049330

Източник: Дякония и мисия

Posted in Дякония и мисия, Епархийски новини, Новини

Вижте още: