Меню Затваряне

„Дякония и мисия“ организира семинар на тема „В света на Стария Завет“

Фондация „Дякония и мисия“ организира еднодневен безплатен семинар, посветен на Стария Завет. Лекциите ще се водят от проф. д-р Димитър Попмаринов и гл. ас. д-р Стефка Кънчева – преподаватели по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Семинарът ще се проведе на 2 декември 2023 г. (събота) от 9.30 ч. до 17 ч. във Велико Търново.

Програма

Божието откровение и Свещеното Писание (проф. д-р Димитър Попмаринов)

Канонът на Свещеното Писание на Стария Завет (проф. д-р Димитър Попмаринов)

География на Палестина. Животът на старозаветния човек (гл. ас. д-р Стефка Кънчева)

Старият Завет в Православното богослужение (гл. ас. д-р Стефка Кънчева)

Ако желаете да научите повече за Стария Завет, за пътя, извървян от Писанието, за живота на старозаветните хора и мястото на Писанието в богослужението на Православната Църква, заповядайте на семинара!

Срок за записване: 25 ноември 2023 г.

Записването можете да направите на сайта на „Дякония и мисия“ в контактната форма, приложена в края на текста (тук).

Потвърждение за участие и подробности за мястото на провеждане: 26 ноември 2023 г.

Проф. д-р Димитър Попмаринов е преподавател по старозаветна библеистика. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия, участник в множество научни прояви в страната и чужбина. Декан на Православния богословски факултет в продължение на два мандата. Проф. д-р Димитър Попмаринов е представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Научните му интереси са в областта на исагогиката и библейското богословие.

Автор е на книгите: „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литература“ (Омофор, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ (Фабер, 2001) и „Съвременни богословски проблеми“ (Омофор, 2004), „Между вярата и разума” (Фондация „Покров Богородичен”, с множество издания), „Библейско богословие: академични есета“ (Омофор, 2018) както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания.

Гл. ас. д-р Стефка Кънчева е преподавател по старозаветна библеистика. Специализирала е в Гръцкия православен институт „Св. Кръст” (Бостън, САЩ), като Фулбрайтов стипендиант. Участник е в научни форуми в страната и в чужбина. Научните й интереси са в областта на тълкуванието на Писанието в богослужението на Църквата. Автор е на монографията „За кого говори пророкът? (екзегеза на Ис.52:13–53:12)” (УИ „Св. св. Кирил и Методий”, 2013) и на редица научни публикации.

Предстои публикуването на втората й монография „Предобрази на Словото: тълкуване на паримиите за неподвижните Господски и Богородични празници“, директор е на фондация „Дякония и мисия“.

————–

Източник: Дякония и мисия

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: