Меню Затваряне

„Дякония и мисия“ с онлайн лекция за християнската благотворителност във Византия

Дякония и мисия

Дякония и мисия

Фондация „Дякония и мисия“ продължава своите онлайн срещи от поредицата „Забравените добротворци“, като този път тя ще бъде посветена на християнската благотворителност във Византия.

Темата е интересна със своята социална насоченост – тя разглежда социалните институции и социалната дейност. За участниците в дискусията ще бъде интересно да научат, че социалната дейност и социалните институции не са продукт на нашето време, а са съществували много отдавна, още в древността.

Византийската империя е притежавала широка мрежа от социални заведения, издържани от държавата, от църквата или от частни лица. Болници, страноприемници, приюти за бедни, старчески домове, домове за вдовици, сираци, за психично болни – това са само част от грижите за онеправданите и изпадналите в тежко положение хора.

От своя страна, църквата е гледала на изпадналите в нужда хора по начин, напълно нов в човешката история, и им е давала нещо, което никое социално заведение, колкото и добре да е било поддържано, не е могло да даде: възстановявала е човешкото им достойнство като е сривала стените, с които нещастието и болестта са отделяли тези хора от обществото. Нещо повече – гледала е на тях като на Самия Христос, според Неговите думи: „истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат. 25:40).

За християнската благотворителност във Византия, за отношението към отхвърлените от обществото и как е гледала църквата на тях? – това са част от въпросите, на които „Дякония и мисия“ ще потърси отговор заедно с д-р Златина Каравълчева в онлайн-лекцията на тема „От античната филантропия към християнската благотворителност във Византия“.

Лекцията ще се проведе на 9 декември 2022 г. (петък) от 17.30 ч. в ZOOM!

Линк за присъединяване към събитието:

https://us02web.zoom.us/j/81556310120?pwd=ZzBTb0VXdlJWWjNnYTJqNFNpRTczQT09

Meeting ID: 815 5631 0120

Passcode: 400148

През 2016 г. д-р Златина Каравълчева защитава своя докторат на тема: „Всекидневието в манастирите в Ранна Византия IV – VII век“ в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира гръцки език и византийска история в Атинския университет. Редактор в Църковен вестник през различни периоди от 1995 до 2002 г. Участва в ръководството на Центъра за образователни инициативи „Двери“.

В материала е използвана част от статията „Социалните домове във Византия: отвъд стените на страха

Източник: Дякония и мисия

Вижте още по темата: 

Събрали сме се да творим добро!

„Забравените добротворци“: Юлия Вревска – „ангелът на милосърдието“

„Забравените добротворци“: Благотворителното дело на Врачанския митрополит Климент (1914-1930)

Posted in Дякония и мисия, Мисия, Новини, Новини от страната

Вижте още: