Меню Затваряне

Дякон Александър Плиска среща пречки с излъчването на филма “Къде си Адаме?”

През изминалата седмица предаването “Религията днес” излъчи интервю с дякон Александър Плиска, продуцент на филма „Къде си, Адаме?“, чиято премиера се състоя у нас на 23 декември след официално съобщение от сайта на Софийска митрополия.

Филмът разказва за живота на монасите в Светогорския манастир “Дохиар” и за духовния им наставник архимандрит Григорий, който четири десетилетия е бил игумен на манастира – до 2018 г., когато се е преставил в Господа и чиито имен ден е днес, в деня на св. Григорий Богослов.

След доноса срещу филма и хората, които участваха в премиерата – дякон Александър Плиска, архим. Никанор и Даниел Нунев, благодарение на когото филмът се разпространява в България (повече виж тук), днес разбираме от профила на отец Александър, че е срещнал пречки с неговото излъчване.

Ето и самият текст, който публикуваме от неговия профил във фейсбук:

“Намери се епископ, който позвъни на кмета на града и забрани да се показва филма „Къде си, Адаме?“ Забавно е да се гледа как се раздават забрани, за които няма никакви правомощия. Филмите получават лиценз – разрешение от Министерство на културата за публични прожекции. Странно е да се види как някои ревнители се борят с обекта на своята вяра, без да са се запознали със самия филм. Защото този филм не е за човешките разделения, а за това, което е близко на всеки човек, независимо от неговите верски, религиозни, национални, политически възгледи и предпочитания – за ВЯРАТА, ЖЕРТВАТА и ЛЮБОВТА! Хрумна ли на този владика да се обажда в кметството с подобни изявления и по повод прожекции на други филми?”

Представяме ви и интервюто на Георги Милков от 22 януари, 2022 г. по БНТ.

Беседа с протодякон Александър Плиска – автор и продуцент на документалния филм “Къде си, Адаме?”

Posted in Новини, Публицистика

Вижте още: