Меню Затваряне

Д-р Сергий Шумило изнесе лекция в Ексетърския университет за предисторията на войната в Украйна

В Университета в Ексетър, който е сред десетте най-престижни институции за висше образование в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Изследователският институт по украинистика към Министерството на образованието и културата в Ексетър, както и Департаментът по езици, култури и визуални изследвания към същия университет, съвместно с Института по история на Украйна на Националната академия на науките на Украйна, организираха на 13 март 2023 г. дискусия на тема „Войната на Русия срещу Украйна: предистория и причини за разногласия и конфликти“.

Лектор в рамките на събитието беше доц. д-р Сергий Шумило – заслужил деятел на културата на Украйна, кандидат на историческите науки, доктор по богословие, гост-изследовател от Университета в Ексетър. Той говори пред британските учители и студенти, които изучават културата на Източна Европа и изнесе лекция за историята на Украйна и вековната борба на украинците за своята национална и културна идентичност и държавна независимост от Русия. 

По време на лекцията беше поставен специален акцент върху разпространените на Запад руски имперски наративи, стереотипи и идеологеми, под влиянието на които хората на Запад често погрешно възприемат Украйна като част от Русия. Украинският учен подчерта следното:

„В академичната среда на Запад, по-специално във Великобритания, събитията в Украйна все още се възприемат през призмата на руските наративи, които Русия разпространява и насърчава повече от един век. Войната, която Русия започна срещу Украйна стана подтик за мнозина да осъзнаят фалшивостта на подобно възприятие. Липсата на целенасоченост в последователната и многостранна образователна работа от страна на Украйна, некоректното отношение на нашите власти към образованието и науката, към подкрепата на украинистиката и популяризирането на украинските наративи в демократичните страни на Запада, естествено доведоха до появата на определен вакуум, който с подкрепата на Русия, беше активно запълнен с противоположно съдържание“, подчерта С. Шумило.

„Всъщност сега трябва да предадем знанията за Украйна на западната публика, по-специално на академичната, по нов начин. Към това трябва да бъдат насочени усилията и ресурсите както на държавата, така и на украинската научна общност. Необходимо е да се подкрепят и откриват центрове по украинистика във всички престижни западни университети, където се обучават бъдещите елити на европейските страни. Това е дългосрочна работа, на която украинската държава трябва да обърне много повече внимание, отколкото обръщаше преди войната. В крайна сметка тази война не е само за територии, но не на последно място и за съзнанието на хората и цивилизационните ценности. И на този фронт Украйна няма право да губи така, както няма право да губи и на бойното поле“.

———–

Източник: ndiu.org.ua

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: