Меню Затваряне

Д-р Татяна Мелник: “В САЩ повече от 520 деца са починали от COVID-19”

Д-р Татяна Мелник

САЩ отново станаха световен лидер по заболеваемост от коронавирус. Ежедневно в страната се регистрират повече от сто хиляди заразени. Защо започва нова вълна и как ситуацията с COVID-19 се измени за една година, разказва лекар-терапевтът от Университета в Минесота д-р Татяна Мелник.

Новата вълна от коронавирус се увеличава

– Каква е ситуацията с разпространението на COVID-19 в САЩ? През юни когато броят на ваксинираните се приближи до 50%, заболеваемостта започна да намалява. Как е сега?

– Намаляването на заболеваемостта през юни най-вероятно не се дължи само на ваксинацията. Ваксината е много ефективна за намаляване на риска от тежък COVID-19 и смърт от него, но ваксинацията само на 50% от населението няма да спре напълно разпространението на инфекцията. Разликата в нарастването на заболеваемостта сред неваксинираните и ваксинираните беше проследена още през май. Но при ваксинираните имаше пробивни инфекции и затова беше ясно, че все още е необходим комплекс от противоепидемични мерки. В същото време резкият спад и ниската заболеваемост през май и юни изглеждаха на мнозина много дългоочакваната победа. И новият растеж, свързан с щама „делта“ дойде като шок. САЩ отново станаха световен лидер в заболеваемостта от COVID-19.

В момента Съединените щати имат много висока честота в южните щати, като една от най-високите е в Луизиана, където само 38% от населението е ваксинирано. Флорида и Мисисипи са заобиколили пиковите си нива на заболеваемост от предишната вълна.  Хоспитализациите също се увеличават, но растежът се забавя в щатите, където процентът на ваксинираните е по-висок. Това, което се случва сега в САЩ, ясно демонстрира две неща. Първо, само ваксината няма да бъде достатъчна за прекратяване на пандемията, необходими са още мерки. Второ, ваксината наистина е ефективна за намаляване на заболеваемостта и за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при хората. Но ваксината, разбира се, не може да бъде сто процента ефективна, затова виждаме заболеваемост и сред тези, които са напълно ваксинирани.

– Каква е настоящата ситуация със смъртността и хоспитализациите?

– В онези щати, където има активно увеличаване на заболеваемостта, както смъртността, така и броят на хоспитализациите също се увеличават. Голям процент от смъртните случаи и повечето хоспитализации се случват при тези, които не са ваксинирани. 

– Можем ли вече да кажем, че в САЩ има друга вълна от COVID-19?

– Да, абсолютно.

– Свързана ли е с недостатъчната ваксинация и с „делта“ щама, или има други причини?

– Естествено, влияние оказват заразността и частичното избягване на „делта“ щама от имунния отговор и липсата на имунитет при значителна част от засегнатото население. Но има и други причини. Повечето държави премахнаха абсолютно всички ограничения, които даваха на хората допълнителна защита. Те премахнаха задължителното носене на маски (които, макар и да не осигуряват гарантирана защита срещу заразяване, ограничават разпространението на инфекцията), премахнаха ограничението за мобилност на населението. Определен процент от населението продължава да взема предпазни мерки, но тъй като това вече не е задължително, тогава всичко работи условно. От всички средства за борба с пандемията всъщност ни останаха само ваксините. Не е изненадващо, че някои държави вече започнаха да въвеждат допълнителни мерки за ограничаване на заболеваемостта, включително и маски. Към тях се върнаха в Луизиана, Орегон, Хаваите и Невада. 

Уволняват неваксинираните лекари

– Започна ли задължителната ваксинация срещу COVID-19 за всички лекари в САЩ?

– Задължителната ваксинация не може да бъде въведена федерално и да засегне абсолютно всички лечебни заведения. Тя засяга непосредствено само служителите на Министерството на здравеопазването. Но за клиники, които са подчинени на регионалните власти, в някои щати организациите може да нямат право да налагат задължителни ваксинации. Здравните специалисти в Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ (HHS) трябва да преминат задължителна ваксинация срещу COVID-19. Това се отнася за тези, които са в пряк контакт с населението. Разпореждането засяга 25 000 лекари, изследователи, доставчици, стажанти и доброволци от Националните здравни институти на САЩ, Индианската здравна служба и Корпусът на офицерите по обществено здраве на САЩ.

– Какво се случва с онези лекари, които отказват да бъдат ваксинирани срещу COVID-19?

– В редица организации такива лекари биват третирани доста радикално, като им се отказва достъп до работното място. За ваксинация е необходимо определено време. Лицето трябва да декларира, че има медицинска или религиозна причина да не бъде ваксинирано. Тези, които не са се ваксинирали и не са посочили медицинска причина, биват уволнявани. Но това не е така във всички организации. В някои болници неваксинираните трябва да се подлагат на редовни PCR изследвания.

– За какви категории и специалности все още има задължителна ваксинация срещу COVID-19, освен за лекарите?

– Всички служители на федерално ниво в САЩ трябва да бъдат ваксинирани. За тези служители, които работят за правителството, това не важи. Всеки регион има свои изисквания. Щатът може да изиска работниците, които са на общинска служба да ваксинират, но може и да не го изиска.

Все повече деца се разболяват от COVID-19

– Има ли много деца сред болните сега?

– Да, за съжаление. В тази вълна наистина има повече заболели деца. Така е например във Флорида, където сега избухна много сериозно огнище на коронавирус. Затова има опасения, че може да възникнат огнища при децата от началото на учебната година. Това може да засегне особено училищата, където не са установени ограничителни правила, не се вземат предпазни мерки и мерки за защита, а честотата на заболяванията в региона е висока. Миналата година имаше огнища в летните детски лагери. През това лято това вече се е случило в онези лагери, където се събират много деца, особено тези, които не са ваксинирани. Сега в болниците се виждат много повече деца, но това се случва, когато много възрастни са болни. Когато вирусът се разпространява напълно свободно, ще се разболеят и възрастните, и децата. 

– На каква възраст се ваксинират децата и до каква степен родителите се съгласяват с това?

– Допуска се ваксинация на деца над 12 години. Процентът на ваксинация при деца от 12 до 16 години все още е по-нисък от средния за страната. Тъй като ваксината е нова, много от родителите се страхуват да ваксинират децата си, а тези страхове остават и до днес. Но сега процентът на ваксиниране на децата се е увеличил почти навсякъде. Много родители започват да искат ваксинация за по-малките деца. Те виждат какво се случва в другите държави, това ги притеснява и искат да защитят максимално децата си.

– Кога ще започнат да ваксинират деца под 12 години?

– Най-вероятно през есента. В ход е клинично изпитване на ваксини за тази възрастова група, не само за Pfizer, но и за Moderna.

– Разболяха ли се повече деца с появата на „делта“ щама, или все още понасят леко болестта?

– Повечето деца все още боледуват доста леко. Но често срещана заблуда е, че всички деца се разболяват или безсимптомно, или много леко. Някои понасят COVID-19 много тежко. Миналата седмица в САЩ имаше 121 427 случая на инфекция с COVID-19-19 при деца. Това е около 18% от общата честота на заболяванията. Според статистиката от 23 щата, 1,9% от всички болни деца се нуждаят от хоспитализация. По време на пандемията в САЩ повече от 520 деца са починали от COVID-19. 

Две различни пандемии в една държава

– Можете ли да сравните ситуацията с COVID-19 миналото лято и сега?

– Честотата на заболяванията в някои щати (например във Флорида и Луизиана) вече надхвърли пика, който видяхме миналото лято. Що се отнася до хоспитализациите и смъртността, всичко тук се определя от ситуацията с ваксинациите в един или друг щат. Сред неваксинираните заболеваемостта, тежкото протичане на болестта и особено смъртността са по-високи, при това доста повече от преди. По-мека е картината сред ваксинираните. Разбира се, хората понякога се разболяват сериозно, но това се случва много по-рядко. Сред ваксинираните има и такива, които умират от коронавирус, но те са много малко. Това може да се види в Израел и Великобритания. Същото се случва сега в САЩ, заради това, че тук ваксинацията е неравномерна. Това всъщност са две напълно различни пандемии. Някои щати и отделни окръзи са по-добре ваксинирани – там картината ще бъде различна. Ако коригираме ваксинацията, ще видим напълно различни картини. 

– Как оценявате резултатите от ваксинацията в САЩ?

– Ще отговоря с една хубава фраза на английски: it’s complicated – сложно е. Ако оценим цялата кампания за ваксинация – тогава знаехме, че ще се сблъскаме с доста голям процент от хората, които ще се страхуват да не бъдат ваксинирани или да се откажат напълно. Но не очаквахме такъв процент от неваксинираните. Можем да кажем, че очаквахме много повече от ваксината, отколкото тя можеше да даде. Стана напълно ясно, че ще бъде невъзможно да се излезе от този процес с една ваксина. Вероятно в бъдеще ще се появят ваксинации, които ще започнат да предпазват от симптомно и безсимптомно протичане по-ефективно от тези, които имаме сега. Но засега съществуващите ваксини са най-добрата форма на индивидуална защита.

В същото време другите методи не могат да бъдат пренебрегнати, особено когато такова огнище е в разгара си – маските, измиването на ръцете, дистанцирането и ограничаването на контактите. Като цяло ваксината показа своята ефективност за предотвратяването на тежките форми на заболяването, както и за предотвратяването на смърт. Според данните от изследванията ваксинацията намалява два пъти риска от заболяване при контакт с пациент, който има активен COVID-19.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Правмир

Posted in Вяра и медицина

Вижте още: