Меню Затваряне

Една година от избирането на еп. Страхил Каваленов в Русе

На 19 март 2022 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува на духовното тържество в катедралата „Св. Павел от Кръста” в Русе, по повод отбелязването на една година от избирането и епископската хиротония на Никополския епископ Страхил Каваленов, архипастир на католиците, живеещи в Северна България.

На празничната литургия присъстваха още монсеньор Христо Пройков, епископ на Софийската източнокатолическа епархия, гостуващи свещеници от различни енории, монахини и християни.

Митрополит Наум поздрави епископ Страхил, пожелавайки му здраве и успех в служението.

Русе от десетилетия е пример за приятелско съжителство между православни, католици, арменци и мюсюлмани. Когато през 2001 г. датата на Възкресение Христово съвпадна за православни и католици, за пръв път на улицата между католическата катедрала и православния храм “Св. Николай” в полунощ прозвуча заедно “Христос воскресе” от Проватския епископ Антоний и отец Валтер Горра.

През 2010 г. Възкресение Христово отново беше отбелязано на една и съща дата от всички християни – православни, католици и арменци.

————

Източник: Русенски митрополит Наум

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: