Меню Затваряне

Екзарх Вениамин подписа споразумение за сътрудничество с МВР на Беларус

В Беларус на 22 май се проведе среща на министъра на вътрешните работи на Беларус Иван Кубраков и Мински и Заславски митрополит Вениамин, патриаршески екзарх на Московска патриаршия в Беларус, съобщи Единство.

Страните обсъдиха „въпроси на сътрудничеството между полицейското управление и духовенството в превенцията на наркоманиите и участието на младите хора в трафика на наркотици“. Според министъра „духовността, моралът, служенето на хората и Отечеството трябва да бъдат основата на всички добри начинания“. „Благодарение на нашите общи усилия – каза един от най-близките сътрудници на Лукашенко, – успяхме да избегнем глобалния мащаб на трагедията с наркотиците у нас. Ние сме далеч от положението на нашите съседи, където хиляди млади хора на възраст между 15 и 35 години умират всяка година поради употребата на наркотици”.

В същото време министърът разказа на митрополита за трудностите в общуването между родителите и техните деца, ниският праг на отговорност за тяхното възпитание, недостатъчното ниво на развитие на психологически имунитет при юноши и млади хора, незрялост и уязвимост към изкушенията както и въздействието върху съзнанието на младите хора на организаторите на интернет сайтове за продажба на наркотици. Патриаршеският екзарх на Беларус отбеляза, че проблемът с наркоманията тревожи духовенството от самото му създаване. Според него задачата сега е да се разгледа, обобщи съществуващия опит, да се избере най-добрият и в съответствие с това да се продължи системна и планирана работа. „Необходимо е да работим заедно и по превенция с всички заинтересовани, да помагаме на хората да преодоляват неприятностите, свързани с тези зависимости – наркомания и алкохол“, подчерта митрополитът.

В края на срещата страните подписаха споразумение за сътрудничество, предвиждащо взаимодействие между Министерството на вътрешните работи и БПЦ-МП в областта на предотвратяването на участието на юноши и младежи в наркотрафика, рехабилитация на хора, които употребяват наркотици, включително социално подпомагане, духовно и нравствено възпитание.

За разлика от контактите със силите за сигурност на бившия екзарх на БПЦ-МП митрополит Павел, който при последния си престой в отдела дипломатично намекна за недопустимостта на полицейско насилие над цивилни и дори посети жертви на изтезания в болницата по време на протестите срещу диктатора Лукашенко миналото лято, митрополит Вениамин не спомена нищо по тази важна за белоруското общество тема. Малко след тези свои изказвания митрополит Павел подаде молба да бъде освободен от длъжност и на негово място беше изпратен в Беларус новият патриаршески екзарх Вениамин.

По повод на изтезанията над цивилни граждани стана известно обръщението на архиепископ Артемий “Спрете! Вие не постъпвате според Евангелието!”. Архим. Кирил Говорун зае тогава подобна позиция като заяви, че миряните могат да бъдат участници във всяко политическо движение, ако то не противоречи на евангелските принципи.

Беларуският екзарх Вениамин не взе отношение и по повод на откритото протестно писмо на беларуски граждани, изпратено до него през ноември м.г., както и относно незаконното възпрепятстване за влизане в страната на римокатолическия духовник и беларуски гражданин архиепископ Тадеуш Кондрусевич от беларуските власти. Архиепископът беше принуден да се оттегли от своя пост, след като не бе допуснат да се върне в страната и остана повече от три месеца в Полша (повече по темата тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: