Меню Затваряне

Екзекутираха Франк Атууд, постриган във велика схима преди смъртта си

В сряда, 8 юни, щатът Аризона екзекутира Франк Атууд чрез смъртоносна инжекция в държавния затвор във Флоренция, съобщава Cbs News. 66-годишният Атууд беше осъден през 1987 г. за отвличането и убийството на 8-годишното момиче Вики Лин Хоскинсън в окръг Пима. Вики изчезва през септември 1984 г., след като излиза от дома си в Тусон, за да пусне картичка за рожден ден в близката пощенска кутия. Тялото й беше открито в пустинята през април 1985 г.

Атууд беше вторият човек, екзекутиран от държавата, след като неуспешната екзекуция на Джоузеф Ууд през 2014 г. доведе до съдебен иск, след който последва седемгодишен мораториум върху смъртното наказание в щата Аризона. Противниците на смъртното наказание се притесняват, че Аризона сега ще започне да екзекутира постоянен поток от затворници, на които са издадени смъртни присъди. Досега не са планирани други екзекуции в щата Аризона, където 111 затворници са осъдени на смърт.

Атууд има присъда през 1975 г. за блудствено и непристойно поведение с дете под 14 години в Калифорния, но не се признава за виновен за убийството на Вики Лин Хоскинсън. През последните седмици от живота на Франк адвокатите му са се опитали безуспешно да изведат нови аргументи в опит да отменят смъртната му присъда. Те твърдят, че са открили бележка на ФБР, описваща анонимен обаждащ се, който твърди, че е видял момичето в превозно средство, което не е свързано с Атууд, но може да бъде свързано с жена.

Франк Атууд твърди, че е невинен и се обръща към Гръцката православна църква преди екзекуцията. Във вторник, 7 юни, щатският отдел за наказания позволи на Атууд той бъде посетен от свещеник в затвора.

Свидетелите разказват, че той е благодарил на свещеника, че е дошъл да го спаси във вярата и добавил: „Моля се Господ да се смили над всички нас и да се смили над мен“.

Франк Атууд е водел кореспонденция с Лимасолския митрополит Атанасий по духовни въпроси, който го е посетил два пъти в затвора, докато е бил игумен на манастира „Махера“ в Никозия, Кипър. Митрополитът разказва, че през 2001 г. Франк, който е бил атеист, се е кръстил като православен християнин в манастира „Свети Антоний“ в Аризона и е получил името Антоний. Съпругата му Сара също е кръстена като православна християнка. Лимасолският митрополит е убеден в невинността на Франк и казва: „Не е извършил това престъпление, т.е. отвличането, изнасилването и убийството на 8-годишно момиче. Той е извършил други престъпления, но не и конкретното, което доведе до смъртната му присъда“ (тук).

На 7 юни, един ден преди да бъде екзекутиран, Франк Атууд е бил постриган във великата схима с името Ефрем от своя духовен отец – стареца Паисий, игумен на манастира „Свети Антоний“ в Аризона. Великата схима е благочестива монашеска традиция да се даде на човек (включително мирянин) постриг преди да умре, което е от голяма помощ за спасението на душата. Манастирът „Св. Антоний“ е основан от стареца Ефрем, който се упокои през 2019 г. и беше духовно чедо на стареца Йосиф Исихаст, подвизавал се на Света гора.

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: