Меню Затваряне

Екологични сладки и зехтин за Русия от „обсадения и подложен на блокада“ манастир Есфигмен

Официалната страница на светогорския манастир „Есфигмен“ публикува от няколко дни материали за дейности, извършвани от хората, окупирали сградите на манастира от много години. Публикуваме някои от материалите с текстове към тях.

Привърженици на различни по форма крайни зилотски течения в Православната църква и извън нея от години разпространяват фалшивите новини, че окупаторите на главната сграда на светогорския манастир „Есфигмен“ са подложени на репресии, обсада, блокада, глад и най-различни лишения. Но заради „изповеданието на вярата“ (в сотириологичното значение на календара и прочее) те „мъченически“ търпят безброй несгоди, преследвания, липса на елементарни битови удобства – вода и електричество, обсадна блокада и едва ли не ежегодни опити за щурмуване на манастирския комплекс, отблъсквани освен с привичните им коктейли „Молотов“ и чрез „особеното застъпничество“ на Божията Майка. Същински светии-изповедници…

Така ли е това, обаче?

В публикацията ще видите два клипа, направени през миналия месец и малко преди това от окупаторите на главната сграда на манастира „Есфигмен“.

На първото видео виждаме един напълно съвременен цех за производство на шоколад и сладкарски изделия, намиращ се в окупираната сграда на манастира.

Окупаторите непрекъснато проглушават ушите на обществото, че са „старци, които умират от глад поради блокада и обсада“. Когато ги питат как успяват да оцелеят при тези „нечовешки условия“ и да живеят толкова дълго, отговарят, че „Богородица се грижи“.

Всъщност те развиват сериозна търговска дейност, която често рекламират пред телевизионните приемници посредством най-различни „репортажи“. Внасят в манастира сладкарски суровини и материали и произвеждат и изнасят за Русия своите шоколади, шоколадови бонбони и др. подобни. Продуктите им се предлагат в магазини за био стоки, ядки, пекарни и др. Клиентите могат да поръчат продуктите на окупаторите дори чрез електронна платформа. И всичко това се случва, докато същите тези разколници от години твърдят, че са „под блокада“.

Водачът на окупацията „Методий“ показва пред камерата местоположението на своята „сладкарница“, докато кара необезпокоявано джипа си по Света гора. Окупаторът „Амвросий“ съобщава, че тези продукти се продават извън Света гора. Камерата показва млади хора, които приготвят сладките „по рецепта“ на стар монах, както в типичен стил отбелязва журналистът. Във видеото се виждат машини, фурни, тестомесачки, транспортни ленти, вентилатор, сешоари, електрически контакти и др. Журналистът казва, че сладките са направени с „минимално количество съставки, които не растат в природата“ (има предвид Света гора ), а шоколадът и други сладкарски суровини се внасят отвън (виждат се подредени във вестибюла).

Второто видео ни отвежда в цеха за добив на зехтин, където окупаторите на централната сграда на „Есфигмен“ експлоатират черния труд на млади свои последователи за контрабандно производство на зехтин от Света гора, който стига до потребители в Русия. Същевременно, същите тези хора публично се оплакват, че уж са „гладуващи“ и че са „изолирани“, че уж сме им „спрян“ тока, водата и т.н..

Във видеото първо виждаме електрическата преса за зехтин, която произвежда 270 литра на час, лентата за сортиране, маслената помпа, три големи резервоара, пълни със зехтин, приготвени за обработка маслини и голямо количество складирана царевица. Този кадър е заснет в средата на октомври 2022 г.

След това виждаме заснети кадри как се извършва промотирането и маркетинга на зехтина „от Света гора“ в Русия. Чрез посредничеството на търговец от Гърция, приятел на окупаторите със съответстващ външен вид, свързващ главатаря на окупацията с руски търговец. Търговецът рекламира зехтина в Москва и след това получава поръчки. Руският търговец снима „документален филм“ вътре в манастира. В надписите той благодари на двама гърци и техните компании за помощта, която са му предложили. Те именно са посредниците.

Зехтинът се изнася контрабандно от Света гора, без никакви данъчни и митнически формалности.

Лесно е да разберем защо старостилните разколници-окупатори на манастира не отиват да се „борят за вярата си, като се молят с броеницата“ в някой обикновен разколнически манастир в Гърция, а пребивават незаконно в сградите на Източноправославната църква и заблуждават хората, че уж умират от глад.

Парите са „големи“, интересите са сериозни и участват много хора. На мнозина не им допада идеята най-сетне да се намери решение на проблема с окупацията на сградата на „Есфигмен“.

Само една малка част от плодовете на всички маслинови насаждения на манастира е достатъчна за нуждите на 30-тината негови обитатели, дори и да постят през цялата година. За тези малки количества те биха могли да използват съществуващите на много места в Атон преси за маслини. Но тъй като целта им е да търгуват, те са инвестирали хиляди евро, за да намалят производствените си разходи и да увеличат търговската си печалба. Говори се също така, че за да няма „престой“ на машините, те внасят допълнителни количества маслини извън Атон и произвеждат от тях зехтин, който представят после като „светогорски“. Всъщност никой не знае какво точно внасят и изнасят окупаторите от Света гора.

Та кой нормален мошеник би оставил такова печелившо място и марката „Света гора“, за да се моли в някой обикновен манастир на гръцките старостилни разколници?!

Колко много си приличат по своя подход сектантите в различните православни страни.

Четейки горния текст и гледайки видеата, човек неволно прави паралел с активно рекламиращите се наши разколници, които доскоро бяха окупирали сградите на Жаблянския манастир.

И те са „изповедници“, и те са „гонени и преследвани“, и те са производители на биозеленчуци, биоплодове и екологични млечни произведения „от манастира“, приготвяни от мляко, събирано из цялата околия…

———–

Вижте повече на: Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Превод и обработка на текста: архим. Никанор, игумен на Църоногрската св. обител

Posted in Публицистика, Светогорие

Вижте още: