Меню Затваряне

Елеонора Митрофанова: „България реши да изгони предстоятеля на подворието на РПЦ в София“

Българските власти са взели решение да да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев. Това съобщава ТАСС, цитирайки руското посолство в България. Българските власти са сметнали, че той представлява заплаха за националната сигурност на България, посочват руски дипломати.

ТАСС цитира посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, според която в „четвъртък свещениците от Руската православна църква „са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес”. „В същото време те бяха качени в един арестантски автомобил и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата, след това ги откараха до църквата, и след това до границата със Сърбия“, казва тя пред ТАСС. Още двама църковни служители от храм „Св. Николай Мирликийски“ в София (Руската църква) ще напуснат страната.

„Това, разбира се, е безпрецедентен случай въобще в историята. Нито една неприятелска страна не е посягала на църквата, доколкото църквата е отделена от държавата и това е някакъв извратен, дяволски ум, който може да измисли въобще такова нещо. И такова оскърбление да нанесе не само на Руската православна църква, но и на многочислените енориаши в София, които посещават нашата църква“.

„Не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност“, добави посланикът. Според нея „много енориаши ходят в Руската църква в София“ и подобно събитие е „падане в бездната“. „Можем да кажем, че те просто се изплюха в лицето на нашата църква, още повече, че това се случи на Рождество на Пресвета Богородица“, отбелязва руският посланик пред ТАСС.

Протестът против действията на българските власти е публикуван и на страницата на Руското посолство у нас:

„На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг. Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна.

Официален правителствен източник съобщи, че със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус:

Със заповед на председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране”, „отнемане правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за период от 5 (пет) години на трима чужди граждани:
– Н. З. – гражданин на Руската Федерация;
– Е. П. – гражданин на Беларус;
– В. Б. – гражданин на Беларус;
Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.
Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси.
Взетите мерки са в изпълнение на правомощията на председателя на ДАНС, съобразно чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България и в изпълнение на функциите на Агенцията съобразно чл. 4 от Закона за Държавна агенция “Национална сигурност”.

Експулсирането на архим. Змеев от Република България, обаче, вероятно има връзка с новината от македонските медии, която излезе миналия петък (15 септември), че Министерство на външните работи на Република Северна Македония е обявило за персона нон грата трима руски дипломати и предстоятелят на руското подворие в София архим. Васиан Змеев и експулсирани от страната за нарушаване на дипломатическия кодекс. Президентът Стево Пендаровски разкри преди време, че според информация от приятелски страни някои епископи на МПЦ-ОА са били в сътрудничество с руските служби за сигурност.

Според медии в Северна Македония експулсирането от страната е свързано със задачата на архим. Змеев да координира политиката на МПЦ-ОА по отношение на църковната дипломация, тъй като „цялата енергия на Руската църква през изминалия период е насочена към предотвратяване на издаването на Томос за автокефалия на МПЦ-ОА от страна на Вселенската патриаршия и превръщането на МПЦ-ОА в сателитна църква на руската“.  

————-

Вижте още по темата:

Трима руски дипломати и архим. Васиан Змеев са експулсирани от Северна Македония • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Posted in Новини, Новини от страната, Църква и политика

Вижте още: