Меню Затваряне

Енории с двойно предназначение

Алексей Малютин

Алексей Малютин

Необичаен шпионски скандал се разгоря в средата на октомври в Норвегия. Впрочем той изглежда необичаен от гледна точка на класическите представи за църковно-държавните отношения и за ролята на религиозните организации в дейността на разузнаването. От гледна точка на руските (и съветските) представи за „патриотичното служение на църквата“, всичко е съвсем органично. Опирайки се на мрежата от свои енории (общо 6 в страната), РПЦ започна да закупва недвижимо имущество в съседство с военни обекти на НАТО на територията на Норвегия. Едновременно с това в страната бяха задържани няколко руснаци с професионално фото-оборудване и дронове, които са снимали точно тези обекти. При което един от задържаните се оказва синът на бившия глава на Руските железници и приятел на Путин Владимир Якунин – Андрей Якунин.

Ключово място за подозрителната дейност на РПЦ в Норвегия е Богоявленският приход (енория, бел. ред.) в Берген, който е в съседство с Хоконсверн, където е разположена военноморска база, в която се базират подводници. Преди няколко години енорията се сдоби с молитвен дом в съседство с базата. Там богослужения се извършват веднъж в годината. Норвежките журналисти, отишли на място в „молитвения дом“ отбелязват, че достъпен за посещения е само вторият етаж на зданието, а „на първия етаж всички прозорци са закрити с плътни щори“. Друг “църковен” обект се намира в Ставангер, в непосредствена близост до Обединения военен център (команден пункт) на НАТО. Най-накрая третият подозрителен обект на РПЦ е разположен в Киркенес, в съседство с норвежко-руската граница.

В беседите си с журналистите предстоятелят на енорията на РПЦ в Берген свещеник Димитрий Останин създава впечатление на човек, непосветен в каквито и да било тайни. Напротив, той се дистанцира от позицията на Московската патриаршия: „Аз проклинам (това, което) Русия започна против моето отечество (Украйна). Моите свекър и свекърва са бежанци тук в Норвегия… Моите родственици и родствениците на жена ми до този момент са сред огъня, под бомбардировките“. По неговите думи бергенската енория поддържа кризисния център в Днипро, който търси деца под развалините от разрушените от ракетните удари домове и ги превозва до безопасни места. „Това че патриарх Кирил поддържа този ужас, за щастие не се разпространява върху всички, които изповядват Православието”, утвърждава свещеникът.

По данни на норвежките власти, в страната живеят около десет хиляди руснаци, много от които вече са получили норвежко поданство. Център на руския православен живот в страната е енорията на света равноапостолна княгиня Олга в Осло. По предание бабата на руския покръстител свети Владимир е била скандинавка и произхожда от норвежки княжески род. С тази енория, която държавата е предоставила за молитвено здание, са свързани повече от хиляда човека. Освен Осло, Берген и Киркинес, енории на РПЦ има и в Ставангер, Тронхейм и Тромсьо, а също и в Баренцбург. Интересно, че в граничните енории служат на смени клирици от Мурманската епархия на РПЦ, която е възглавявана от митрополит Митрофан (Баданин) — капитан втори ранг на Военноморския флот, който сега подпомага Северния флот на РФ и отговаря за развитието на физкултурата и спорта в цялата Московска патриаршия.

Административно енориите на РПЦ в Норвегия се подчиняват на Отдела за външноцърковни връзки в Москва, а те са под управлението на председателя на Отдела митрополит Антоний (Севрюк) – особено доверено лице на патриарх Кирил. До юли тази година Антоний живееше и служеше в Париж, където възглавяваше Западноевропейския екзархат на РПЦ. След неочакваното преместване в Москва на длъжността, от която сам Кирил премина към патриаршеския престол, Антоний се прояви като активен поддръжник на действията на путинския режим – в частност присъства в Кремъл на церемонията по приемането в състава на Руската федерация на „ДНР“, „ЛНР“ и две украински области. Митрополитът все още не е попаднал под западните санкции, но очевидно сега това е само въпрос на време. Непосредствен представител на архиерея в Норвегия е игумен Климент (Хухтамяки), на когото са подчинени двама свещеници и няколкото прицърковни служители. Енориите на РПЦ в Норвегия имат официален сайт, чиято последна новина е от м. март. Изглежда така, сякаш след тази дата енориите са потънали в дълбок размисъл…

———

Превод: Слава Янакиева

Целият текст вижте в: Новая газета

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: