Меню Затваряне

Енорията в гр. Смила изгони новоназначения свещеник от Московска патриаршия

Отец Петро Дмитрук

В гр. Смила (Украйна) енориаши са изгонили свещеника от храм на УПЦ-МП, в който е бил назначен на мястото на отец Петро Дмитрук, преминал към Православната църква на Украйна (ПЦУ) към Вселенска патриаршия.

В интернет се разпространява кратък видеоклип с изгонване на свещеник от храма. В него сепоменава, че това е Покровския храм в гр. Смила. От видеото трудно може да се разбере какво и защо се случва, но по-късно случаят беше разяснен от говорителя на ПЦУ еп. Евстратий (Зоря) (тук).

От много години в храма служи отец Петро Дмитрук, брат на покойния митрополит от УПЦ-МП в Черкаси Софроний. Той е добре познат в Смила и околностите, както и в Черкаска област. В началото на войната той и група свещеници от УПЦ-МП се обръщат към настоящия предстоятел на епархията в Черкаси, с настояване да се прекъснат общението с Москва.

Митр. Теодосий Снегирьов, йерарх на Московска патриаршия, отказва и отправя заплахи, като решава да „свали“ отец Петро от поста предстоятел на храма и да изпрати друг на негово място. Всъщност това е извежданият от църквата в популярния клип. Свещеникът е изведен като разбойник, който е влязъл не през вратата, а се е вмъкнал да открадне енорията, в заговор с последователния привърженик на „Руский мир“ митрополит, уличен през 2016г. във връзки с терористични организации и агенти на специалните служби на Руската федерация1През 2011 г. митр. Теодосий оглавява и Синодалния отдел на УПЦ МП за пастирско настойничество на войници-интернационалисти. Но през юли 2012 г. избухва скандал – общността поиска контрол върху даренията, и заваляха обвинения срещу Теодосий. Конфликтът не стихва, докато през септември 2014 г. Теодосий не беше освободен от поста председател на Синодалния отдел за пастирството на войниците-интернационалисти във връзка с ликвидирането на тази структура. През 2016 г. митрополитът е уличен във връзки с терористични организации и агенти на специалните служби на Руската федерация. Бел. ред. (тук)..

Ето и публикация в една от фейсбук групите на гражданите от Смила, в която се разказва как местните са защитили отец Петро от посегателството на митр. Теодосий Снегирьов.

„Днес представители на висшите църковни власти на Черкаска епархия дойдоха при настоятеля на храма Покров и му връчиха официална заповед за това, че е отстранен от длъжност. Всъщност той беше отстранен от служение не само в Покровската енория, но и във всички енории на Смила и Смилски окръг. По този начин епархията „благодари“ на най-възрастния и един от най-уважаваните свещеници на Черкаска област за съвестното му дългогодишно пастирско служение, за смелата му позиция относно невъзможността за по-нататъшно оставане в състава на Московската патриаршия. Тази позиция беше оповестена публично в открито обръщение (вж. по-долу текста) на група смилски свещеници към тяхното ръководство и отразява настроенията на огромното мнозинство енориаши, които призоваха за преминаване към независимата от Москва ПЦУ.

Миналата седмица енориашите категорично отказаха да допуснат промосковския свещеник, пристигнал с указ на Черкаския митрополит да служи в Покровския храм. Отец Петро беше посетен от нечакани гости, докато беше на легло у дома си, където се намираше под постоянно лекарско наблюдение и приемаше лекарства: възрастният мъж е бил шантажиран, че ще бъде лишен от свещенически сан – и всичко, което се случва на останалите свещеници, напуснали московския църковен „хаганат“.

В момента предстоятелството на Черкаси, което все още е подчинено на УПЦ-МП, не се е отказало от намерението да си възвърне изгубения контрол над смилските енории с помощта на местните поддръжници на Кирил Гундяев. Така че в следващите дни можем да очакваме нови гости и нови срещи.

Това е обръщението на свещениците от 02.03.2022 г. с техните подписи, приложено в публикацията.

Днес 10 свещеника от Смила и Смилски район начело с най-възрастния свещеник от Черкаска епархия, прот. Петро Дмитрук – всички те подчинени на УПЦ-МП – подписаха открито обръщение към своите висши предстоятели: митрополит Онуфрий и митрополит Теодосий Черкаски и Каневски. В този документ настоятелите изразиха отношението си към кървавата агресия на Русия в Украйна.

В обръщението се казва: „Днес сред духовниците на УПЦ, които стават свидетели на трагичните събития в Украйна, се надига вълна от справедлив протест, осъждащ тази политика, а свещениците открито заявяват своя решителен отказ да споменават руския патриарх Кирил на богослужение.

Ние присъединяваме гласа си към тези храбри пастири. За нас обаче това неспоменаване на руския патриарх не е решение, защото ние не споменаваме руския патриарх още от времето, когато Русия извърши коварната окупация на Крим и след това нахлу в Източна Украйна.

Нито сега, нито тогава чухме осъждане на тези агресивни действия от страна на патриарха. Единственият епископ на УПЦ-МП, който не се страхуваше открито да издигне глас срещу това престъпление на Русия, беше покойният Черкаски и Каневски митроп. Софроний, който благослови всички, на които им е скъпа Украйна, да не споменават руския патриарх.

В настоящия контекст, когато руската агресия е осъдена от целия цивилизоват свят, когато се видя какво всъщност представлява т. нар. „русский мир“, а руският патриарх продължава да избягва да нарича тези престъпления с истинските им имена, заедно с имената на онези, които започнаха кървавото клане на украинската земя – смятаме, че само неспоменаването на патриарха на Руската православна църква не е достатъчно. Свещениците настояват за прекъсване на всички отношения с РПЦ, възобновяване на църковните отношения с Вселенския патриарх и другите поместни православни църкви, открит диалог с Украинската православна църква и намиране на изход от дълбоката криза, в която руският патриарх е потопил цялото световно Православие.

„Нямаме право да мълчим, това мълчание няма да оправдае никого от нас пред Бога. Трябва да изпълним словата на Писанието: „Избавяй водените на смърт, и не се отказвай от обречените на убиване. Ще кажеш ли: ето, ние не знаехме това? А Оня, Който изпитва сърцата, нима не знае? Оня, Който бди над душата ти знае това и ще отдаде на човека според делата му.“ (Притч. 24:11-12)

„Вярваме в победата на Украйна! – завършват обръщението си свещениците – Надяваме се с Вашата мъдрост, както и с Божията помощ да преминем достойно това изпитание на нашата вяра и любов към родината, да намерим сили да си простим всички обиди, да се обединим не около малодушни люде, а около Христос, който е нашият истински Пастир, Отец и Закрилник и Комуто въздаваме слава во веки веков. Амин.”

Обръщението е отворено за подписване и от други настоятели на смилските храмове, които не са присъствали поради различни обстоятелства на сегашното съвещание. Преди началото, в Покровския храм в Смила се отслужи съвместен молебен с молитви за Украйна, за нейните воини и за всички, които воюват с агресора на фронтовете и в тила. Петицията е подписана под сигналите за въздушна тревога.

———

Превод и подготовка на публикацията: Слава Янакиева

Източник на видеото: УПЦ-МП

  • 1
    През 2011 г. митр. Теодосий оглавява и Синодалния отдел на УПЦ МП за пастирско настойничество на войници-интернационалисти. Но през юли 2012 г. избухва скандал – общността поиска контрол върху даренията, и заваляха обвинения срещу Теодосий. Конфликтът не стихва, докато през септември 2014 г. Теодосий не беше освободен от поста председател на Синодалния отдел за пастирството на войниците-интернационалисти във връзка с ликвидирането на тази структура. През 2016 г. митрополитът е уличен във връзки с терористични организации и агенти на специалните служби на Руската федерация. Бел. ред. (тук).
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: