Меню Затваряне

Епископската базилика е включена в „Духовни маршрути в Пловдив 2021“

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на „Духовни маршрути в Пловдив 2021“, които ще се проведат на два етапа – през юни-юли и през септември-октомври.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града за 2021 година.

В графика са включени археологическите разкрития и античните мозайки в Епископската базилика на Филипопол.

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

Пред вас ще се разкрие модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Маршрутът е в две обиколки: от 10:00 ч. и от 11:30 ч., събота, 19.06.2021 г.

Сборен пункт: пред входа на Епископска базилика на Филипопол.

Входна такса: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за ученици.

Повече информация и записване може да направите на страницата “Духовни маршрути” или на щанда на издателство “Летера” на Алея на книгата – Пловдив (14–18.06.2021).

Източник: „Духовни маршрути в Пловдив 2021“ се завръщат в четири емблематични обекта в Пловдив — Novinata.bg

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: