Меню Затваряне

Епископ Макарий беседва с децата от русенското неделно училище

Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий посети децата от неделното училище при Русенската митрополия, пребиваващи на двудневен лагер в с. Кошов в почивните дни.

Селото се намира на 7 км от скалната църква при село Иваново, която е обявена за защитен обект от ЮНЕСКО и е интересен обект за посещение. С. Кошов е разположено в областта край р. Черни Лом, където още от Втората българска държава има многобройни скални жилища, църкви и манастири, служили освен за убежища на отшелници, също и за укрития от турските набези през 14 век. За посещение представляват интерес в съседство Ивановският скален манастир, основан от св. Йоаким, патриарх Търновски, както и крепостта в с. Чéрвен – средновековен български град, един от най-значимите военни, културни и църковни центрове на Втората българска държава (12-14 век).

Темата на беседата с малките християни беше „Свещеното изображение“. Епископът запозна децата с устройството, благоукрасата и каноничното разположение на категориите светци в различните части на храма.

Участие в нея взеха също и зографът г-жа Стоянка Пенева и г-н Евгени Георгиев, уредник в РИМ-Русе.

Неделното училище при Русенска митрополия съществува от 2015 г., но в този му вид е от последната една година. Децата са около 25, на възраст от 5 до 10 клас, от различни училища в града и близките села.

По-голямата част от тях са вече четири години в това училище. Учителите, родителите и децата се познават от летните лагери, в които участват всяко лято в две или три смени около 90 деца.

В неделните дни децата от неделното училище участват в богослужението, след това имат кратко занятие. Често се канят за беседа духовници или други гости, които допълнително въвеждат децата във вярата, отношението към живота на Църквата и отношението един към друг.

—————-

Снимки: Русенска митрополия

Posted in Децата в Църквата, Мисия

Вижте още: