Меню Затваряне

Еп. Атанасий (Йевтич) е приет в болница

Агенция Оrthodoxia съобщава, че Захумско-Херцеговинският епископ Атанасий (Йевтич) е приет в сряда сутринта (17.02.) в болницата в град Требине (Херцеговина).

Напоследък той показвал признаци на прекомерна умора, докато се е занимавал със своя изследователска работа върху книжовната дейност на св. Юстин Попович и по-специално – писма на светеца, които скоро ще бъдат публикувани. Крайното изтощение е станало причина за необходимостта епископ Атанасий да бъде хоспитализиран.

Еп. Атанасий Йевтич е обичан в целия православен свят духовник, професор в Богословския факултет на Сръбската православна църква.

Завършва семинария и Богословски факултет в Белград, защитава докторат в Атина през 1967 г. на тема “Еклисиологията на св. ап. Павел според св. Йоан Златоуст”. Приема монашеско пострижение от св. Юстин Попович. Преподава в Православния институт “Св. Сергий” в Париж. Автор е на голям брой книги на сърбохърватски, гръцки и френски език. Превежда от старогръцки и от старосръбски, както и от редица съвременни езици. Еп. Атанасий е избиран на длъжността декан на Богословския факултет през 1980-1981 и 1990-1991. По време на престоя си във факултета той публикува около сто научни статии.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: