Меню Затваряне

Главиницки еп. Макарий участва в храмовия празник на църквата „Св. Харалампий“ в Констанца

По покана на архиепископа на Томи (Констанца) Теодосий, на 10 февруари 2023 г. Негово Преосвещенство Главиницки еп. Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, взе участие в храмовия празник на църквата „Св. Харалампий“ в гр. Констанца. Първоначално беше извършено литийно шествие с носене на икони и мощехранителници по бул. „Томис“.

В чест на гостуващия български архиерей в началото и края на шествието военният духов оркестър изпълни химна на България. Началото на св. Литургия беше поставено от прот. Кирил Синев, представител на Българската патриаршия в гр. Букурещ. Шестима протодякони възгласяха мелодично ектениите. Песнопенията от божествената Литургия изпълни мъжкия хор „Хармония“ при архиепископията. В богослужението участваха прот. Антоний Кумпете, обгрижващ украинските вярващи в Букурещ, както и прот. Кристиан Ханджи, обгрижващ аромънската общност в Констанца.

По време на Литургията архиеп. Теодосий помена освен румънските власти, така също и българските, а на Великия вход помена всички паднали на бойното поле български воини. След отпуста румънският архиерей произнесе проповед върху житието на чествания свещеномъченик Харалампий. Архиепископът отличи с епархийския орден „Кръст на св. апостол Андрей“ проф. Кодруц Мунтяну и двама благодетели на енорията. Еп. Макарий благодари на домакина за отправената поредна братска покана за съслужение.

Председателят на храма ставр. ик. Киприан Станка благодари на архиереите за отслуженото богослужение, като църковното настоятелство беше приготвило хиляда пакета с храна за всички черкували се. Тържественото богослужение беше пряко излъчено в социалните медии, както и по църковното радио „Добруджа“, функциониращо при архиепископията.

Източник: Русенска митрополия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: