Меню Затваряне

Еп. Порфирий (Шутов) съжалява, че е породил погрешни разсъждения сред вярващите

Преди няколко дни в ю туб канала на Соловецкия манастир и в страницата на обителта в социалните мрежи, беше поместен видеозапис и обръщение на игумена еп. Порфирий (Шутов) от Озерск, който заяви в проповедта си, че компонентите на ваксината против коронавирус “се срещат в генома на човека, изменят и го модифицират”. Игуменът се усъмни, че в такъв човек “Божият образ е останал неповреден” и предположи, че “след ваксинацията, човекът престава да бъде автономна и суверенна личност” и попада под влиянието на “контролния център на нашето поведение”, който се е “преместил някъде навън”:

А какво е генетично модифициран човек? Или, ако искате, човек с генетично редактиран геном? До каква степен образът на Бог остава непокътнат в него? И кой може да гарантира, че тази намеса не е навредила на Божия образ? Също така е надеждно, точно и официално известно, че метални наночастици присъстват във ваксината, че тези частици имат редица свойства, по-специално парамагнетизъм. Че има технологии за въздействие върху нервната система чрез тях. Това са публично достъпни патенти, абсолютно надеждна информация. Всичко това се вгражда в контура на цифровото управление. И в тази връзка възниква въпросът: наистина ли човекът, преживял тези интервенции, е останал автономна и суверенна личност? Или контролният център на нашето поведение се е преместил някъде навън?

Днес сензационното видео беше премахнато с благословението на игумена, съобщава Правмир.

В съобщението се отбелязва, че еп. Порфирий съжалява, че е използвал аргументи, които надхвърлят неговите познания и по този начин е породил погрешни разсъждения сред вярващите. При това игуменът подчертава, че счита за недопустима принудата към ваксинация.

Според последвалия коментар на председателя на Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата с обществото и СМИ към Московската патриаршия Владимир Легойда, че въпросите на генетиката не принадлежат към областта на професионалните познания на епископ Порфирий, игуменът призна, че е разпространил непрофесионална и противоречива информация. 

Повече по темата за проповедта на еп. Порфирий:

Църковните теми полека се вляха в третата вълна • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: