Меню Затваряне

ЕП прие резолюция, която обяви достъпа до аборт за човешко право

През изминалата седмица Европейският парламент прие резолюция, която обяви безопасния достъп до аборт за човешко право. По този начин цели да се противопостави на практиката на държави като Полша и Малта, където правата на жените в това отношение са ограничени, но това не спира абортите, дори напротив – извършват се много незаконни и опасни аборти, а много жени избират и да напуснат страната, за да извършат процедурата в съседни държави. Няма и официална статистика за загиналите жени при опит за такива незаконни аборти.

Мярката беше приета, като 378 евродепутати гласуваха „за“ и 255 гласуваха „против“.

Според резолюцията страните членки трябва да гарантират, че абортите в ранна бременност са законни. По-късните аборти също трябва да са възможни, ако животът или здравето на бременната жена са изложени на риск.

Европарламентът призова страните от ЕС да декриминализират абортите и да премахнат пречките за законни аборти. Като една от основните спънки в доклада се посочва отказът от медицинска помощ въз основа на лично убеждение на лекаря. Въпреки че резолюцията не е обвързваща и основното й послание се основава на консенсус, в нея е спомената т.нар. “клауза за съвест”, която е един от основните аргументи на лекарите за отказ да извършат аборт дори и в държави, където той е разрешен. Тази клауза позволяваше досега на лекарите да отказват извършването на аборт заради религията или съвестта си, дори и когато бременността застрашава живота на майката. 

Според текста на доклада, въпреки че е законно медицинският персонал да се позовава на тази клауза, решението въз основа на нея не трябва да застрашава достъпа до здравни грижи на пациентката и нейното здраве и живот.

Текстът предизвика остри дебати в ЕП, като в Полша беше направена и петиция против резолюцията. Лекарите бяха заплашени с до 3 години затвор, ако извършат аборт (с изключение на изнасилване или кръвосмешение, когато животът и здравето на майката са застрашени). През 2019 г. беше подета инициативата “Аборт без граници” в подкрепа на жените с нежелана бременност в Полша и в други страни. Само през през първите шест месеца след решението на полския Конституционен съд е оказана помощ на 17 000 жени да направят аборт – вкъщи с хапчета или в клиники в чужбина.

Правозащитни организации излязоха в подкрепа на решението на ЕП и алармираха, че правата на жените в Европа са подложени на натиск през последните години, особено в Полша, чието националистическо правителство е въвело фактическа забрана за аборти и където имаше протести в началото на тази година.

Как решава този проблем Църквата, която смята абортът за убийство и защитава правото на живот на детето още от утробата на майката? Пример в това отношение даде в началото на годината Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ, която подкрепи християнската инициатива Zoe For Life!, подкрепена на свой ред и от Православната църква в Америка. Организацията помага на бременни жени в криза да износят бебетата си и да им осигурят дом и семейство по възможно най-поверителен начин. Екипът се ангажира да предоставя грижи, подкрепа и образование, за да даде възможност на жените да вземат решения, с които всеки може да живее.

Седалището на организацията се намира в Кливланд, Охайо, а целите й са три:

  • да помогне на бременни жени в беда, които се нуждаят от поверителна, емоционална и духовна подкрепа, за да ги насърчи да изберат живота за нероденото си дете;
  • да помогне на православни християни, които се опитват да осиновят дете; 
  • да осигури православно християнско образование в перспективата на християнския живот и да подмогне на бъдещите майки с други ресурси, нужни за живота.

Виж още:

Вместо да осъждаме онези, които мислят за аборт, ние сме призвани да служим на всички • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: