Меню Затваряне

Еп. Сава: “Споделяме болката на Украйна, 20% от Грузия е окупирана от Русия!”

Постоянният член на Св. Синод на Грузинската православна църква, Северноамериканският епископ Сава (Грузинска патриаршия), се присъедини към общата молитва за мир с архиереите на Украинската православна църква на САЩ (Вселенската патриаршия) митрополит Антоний и архиепископ Даниил1Украинска православна църква на САЩ е юрисдикция на Вселенската патриаршия. Състои се от две епархии, управлявани от двама епископи, включително около 85 действащи енории и мисии. Настоящият предстоятел на църквата е митрополит Антоний, а катедрата му е в Саут Бенд, Ню Джърси..

В края на богослужението епископ Сава отговори на обръщението на архиепископ Антоний и се позова на същата болка, която изпитват двете нации – грузинците и украинците:

„Напълно споделям болката ви, защото Грузия е държава, която многократно е била потискана от Русия! Днес 20% от територията на Грузия е окупирана от Русия!

През 2008 г. разбрахме, че следващата държава ще бъде Украйна, но тогава хората не можаха да започнат да разбират това. Сега всички виждаме колко ужасно диктаторска е Русия!

Казахте, че ние, първосвещениците, знаем какво се случва в Украйна. Искам да ви кажа, че да, ние, които вярваме в истинския Бог, знаем и виждаме какво се случва в Украйна. За съжаление не всички са на тази страна и виждаме, че те (патриарси, йерарси и свещеници) благославят тези, които убиват мирни хора в Украйна!

Това не е християнство! Днес тези, които вярват в Христос, трябва да застанат до Украйна! Защото Христос днес е преследван в Украйна! В Украйна днес е Голгота, където днес е разпнат Христос! И все пак ние твърдо вярваме, че възкресението ще се случи и най-накрая светлината ще победи и ще порази тъмнината!”

“От свое име и от името на моето духовенство изразявам нашата пълна подкрепа“, подчерта епископ Сава по време на общата молитва с украинските архиереи от Вселенската патриаршия.

————

Източник: Оrthodox Times

  • 1
    Украинска православна църква на САЩ е юрисдикция на Вселенската патриаршия. Състои се от две епархии, управлявани от двама епископи, включително около 85 действащи енории и мисии. Настоящият предстоятел на църквата е митрополит Антоний, а катедрата му е в Саут Бенд, Ню Джърси.
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: