Меню Затваряне

ЕСПЧ: Турция е нарушила правото на гръцка православна общност да регистрира собствеността си

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Турция е нарушила правата на гръцката православна църковна фондация „Таксиархис“ (Taksiarhis Rum Ortodoks Kilisesi), като не ѝ е позволила да регистрира собствеността си в истанбулския квартал „Арнауткьой“, където се намира втория по големина гръцки православен храм „Св. Архангели“, построен през 1896-1899 г.

ЕСПЧ заяви, че отказът на Турция да декларира собствеността представлява дискриминация и нареди на страната да плати 5000 евро на „Таксиархис“ за разходи и разноски по делото, съобщава Balkan Insight.

Гърците или румите (романите), както са известни в Турция, са наброявали близо 1,8 милиона през 1910 г., но населението е опустошено след разпадането на Османската империя в края на Първата световна война.

Последвалите турско-гръцки войни, обменът на население, договорен между Турция и Гърция през 1923 г., и непрекъснатият политически натиск върху общността са намалили техния брой до няколко хиляди. Техните фондации, църкви и имоти също се превърнаха в основна политическа тема в Турция, тъй като правителствата ги конфискуваха, затвориха или отказаха регистрация.

В момента в Турция има 167 фондации, принадлежащи на малцинства, включително 7 гръцки, 54 арменски, 19 еврейски, 10 сирийски, две български, една грузинска и една маронитска фондация.

Правителството на Турция въведе нова наредба през юни относно избора на управителни съвети на фондациите, която според представители на малцинствата и експерти има за цел да увеличи контрола си върху намаляващите малцинствени групи в страната.

„Хубаво е, че тези дела стигат до европейските съдилища и се надявам Турция бързо да изпълни тези директиви. Добре е, че има гласност за такива неща, не само за случаи, отнасящи се само до Турция, но и за случаи на малцинства, засягащи Гърция“, каза Вемунд Аарбаке, доцент в Аристотелевия университет в Солун, който работи върху исторически и политологически теми, свързани с Гърция, Турция и Балканите.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: