Меню Затваряне

Естония експулсира митрополит Евгений Решетников

Естонските власти отказаха да подновят разрешението за пребиваване на митрополит Евгений Решетников, предстоятел на Естонската православна църква към Московската патриаршия, като му дадоха краен срок до 6 февруари да напусне страната, позовавайки се на опасения относно предполагаема заплаха за националната сигурност. Това съобщава естонската медия ERR.

Естонското правителство отправи многократни призиви към митрополит Евгений да се въздържа от подкрепа на режима в Кремъл и военните действия на Русия в своите публични изявления. Въпреки това, митрополитът продължи да се противопоставя на тези искания, което доведе до решението на естонските власти да забранят пребиваването му в Естония.

Преди година редица естонски политици призоваха Решетников да бъде експулсиран. Това стана, след като църквата обяви съвместна молитва за мир с прокремълското политическо движение Koos („Заедно“). Един от лидерите на това движение, Айво Петерсон, беше задържан след посещение на окупираните от Русия части на Украйна. Той е разследван за държавна измяна.

Естония забрани и визите за руски граждани от 18 август.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: