Меню Затваряне

Естония предлага санкции за патриарх Кирил, а Латвия обяви извънредно положение

Естония ще предложи на ЕС Руският патриарх Кирил да бъде включен в  санкционния списък на общността. Това заяви външният министър на страната Урмас Рейнсалу, цитиран от ERR, в превод на Faktor.bg.

По думите на Рейнсалу, предложението на естонската страна е предизвикано от изявленията на патриарх Кирил, подкрепящи „геноцидната война“ на Русия срещу Украйна.

На 26 септември естонският министър на вътрешните работи Лаури Ляенеметс заяви, че е извикал предстоятеля на Естонската православна църква към Московската патриаршия митрополит Евгений, за да обсъди с него изявленията на патриарх Кирил, поощряващи войната срещу Украйна.

Патриарх Кирил заяви преди няколко дни в своя проповед, че загиналите по време на воински дълг извършват действие, равносилно на жертва, и че тази жертва ще „измие всичките им грехове“. Тези негови думи веднага бяха коментирани от руски свещеници и богослови (тук).

Наскоро Русия обяви частична мобилизация, а стотици хиляди руснаци сега се опитват да избягат от страната.

В същото време правителството на Латвия съобщи на 27 септември, че е обявило извънредно положение, което ще влезе в сила от от 28 септември до 26 декември в няколко общини, граничещи с Русия. Латвийските власти са затворили вече един гранично-пропускателен пункт.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: