Меню Затваряне

„Есфигмен“ с изявление за руските националисти, влезли в окупираната сграда

Архим. Вартоломей (Газетас), игумен на манастира „Есфигмен“

Изявление на манастира „Есфигмен“ по повод влизането на крайни руски националисти в окупираната му централна сграда

Централният сграден комплекс на манастира „Есфигмен“ от години е окупиран от последователи на „църквата на истинските православни християни в Гърция“ под благосклонния поглед на гръцката държава, въпреки че въпросът отдавна е решен както църковно, така и в съда. Припомняме, че „йерархията“ на „Гръцката истинно-православна църква“ беше „формирана“ през 60-те години на миналия век с пряката помощ и осигуряването на изкуствена „църковна“ легитимност от някои промонархически среди от руската емиграция в Америка (САЩ, бел. ред.).

Във видео, публикувано наскоро в интернет, виждаме на входа на окупираната сграда на манастира (водена от свещеник) група руски крайни националисти, носещи знамето на бившата Руска империя с изобразени на него царския герб и икона на царя. Това посещение не е случайно, макар и окупаторите да не го осъзнават. Както се вижда на видеото, групата беше спряна за проверка на входа на манастира, като дойде рускоговорящ окупатор, за да „се разберат“ и да информира останалите окупатори. След известно време на посетителите беше позволено да влязат в окупираната сграда, придружени от рускоезичния окупатор-расоносец.

Това посещение е от тази година, по време на пандемията и преди началото на войната. Очевидно има и други такива посещения, но те обикновено не се оповестяват публично. Отношенията на окупаторите с руските крайни националисти, изпитващи носталгия по Руската империя и нейната експанзионистична политика на излаз на Егейско море, не са случайни, тъй като същото знаме отдавна е поставено в архонтарика (приемната) на манастира, както се вижда от една по-стара снимка.

Същите символи, знамена и емблеми се използват в маршовете на крайно националистически настроените расисти в Москва – същите, които ако срещнат някой малко по-мургав по пътя си, го пребиват от бой. Без съмнение гърците, които нямат северняшката светла кожа, ще бъдат сполетени от същата съдба, ако попаднат в ръцете им.

Трябва да се подчертае, че това не е обикновена възпоменателна снимка със съвременно държавно знаме, а парадно влизане в Атонската монашеска република под знамето и символите на руския империализъм – факт с далечни исторически препратки.

Днешната нарастваща „историческата загриженост“ на руснаците, завладяването на територии на независими държави под предлог, че те са били някога „исторически руски територии“ и разни неслучайни декларации на Москва, че ще „защитава“ руснаците, „руските интереси“, руската духовност и въобще православните християни в различни кътчета на света, могат само да тревожат гърците. Руската идеология не може да толерира съществуването на други народи като украинци, беларуси и т.н., с общ произход от кръщелния купел на старата Русь, нито пък съществуването на православни християни в древните патриаршии и светите места на православието, ако не са под контрола на руската държава.

Още преди век, когато Северна Гърция беше освободена от Османската империя, руснаците се опитаха да превземат Атон. Информация за руските претенции към Света Гора може да се намери в книгата „Ravasia Megistis Lavras”. Руснаците не оставят да се развива свободно нищо, що се зове „руско“ или „православно-християнско“. Старите им планове бяха отменени от смяната на режима в Русия през 1917г. Но вековните мечти и въжделения не са забравени.

Лидерът на една проруска партия в Гърция се изпусна за плановете за създаване на руска екзархия в Гърция и в Константинопол. Разкриването на тези намерения може само да предизвика притеснение за евентуална опасност от провокация на Света гора от страна на руснаците.

А тактиката им е добре позната. Ако човек не се подчини на волята им „с добро“, те „имат и други начини“. Там, където не става с убеждения или при помощта на „тридесет рубли“, има „тояга“, радиоактивни вещества, ракети и т.н.

Струва си да се спомене, че един голям руски канал в миналото представяше документални филми с нелегални видеозаписи в манастира, показващи неговата окупация. Също така, една радиостанция в Северна Гърция, която принадлежи на лидера на въпросната проруска партия, интензивно подкрепя окупаторите, като често излъчва тайни предавания от Атон. И не на последно място, окупаторите имат финансови взаимоотношения с Русия, като чрез посредници изнасят продукти под марката на Атон.

Света гора обаче е под юрисдикцията на Източноправославната църква, оглавявана от Вселенската Цариградска патриаршия, както е постановено в гръцката конституция. Никой друг, нито „истинно-православната църква“, нито арменец или копт, нито славянски етнофилетист, няма право да се откъсва от нашата Църква и да заема територията на Атон. Въпреки това, руската империалистическа „загриженост“, която не оставя неизползвана нито една възможност, в комбинация с еничарството и приспаната от дългогодишна пропаганда бдителност на част от гръцкия народ, представлява сериозна опасност.

Централният сграден комплекс на манастира „Есфигмен“ е място на непълен национален суверенитет. Органите за сигурност на гръцката държава, археологическата служба и т.н. „не могат да влязат“ в него, защото това им е „забранено“ от някакви съмнителни луди с раса, които заплашват да го взривят, да се самоубият и да убиват. Ако гръцката държава обаче не може да защити Атон, както се изисква от гръцката конституция, то бъдете сигурни, че Русия „ще предложи“ да я „защити“.

Какво още чака гръцката държава, за да се събуди? Атон да се превърне в база за руски кораби и подводници? Да се ​​сбъднат историческите мечти от времето на Руската империя? Цялата област от Струма до Марица да бъде поделена между руснаците и турците, за да си подсигурят руснаците всички аспирации към целите източни Балкани? (Ясно е каква е съдбата и ролята на България при този сценарий – бел. ред.). Преди век бе направен опит за превземането на Атон. Ще преживеем ли отново същото? Нищо ли не научаваме от собствената си история? Днес тук развяват империалистическите си знамена. Може би след тях идва и реалната окупационна армия? Ще имаме ли правителство, което обича интереса на страната повече от няколко гласа на старостилните разколници и разни „ура-патриоти” – разрушители на страната ни?

Православният християнски народ в Гърция настоява незабавно да се реши въпроса с превземането на централния сграден комплекс на манастира „Есфигмен“! Времето лети!

Вижте още: Руска „екзархия“ в Гърция с антиваксъри и старокалендарци • Християнство.бг

———

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: www.esphigmenou.gr

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие, Съвременност, Църква и политика

Вижте още: