Меню Затваряне

Етнически българи са сред първите военнопленници, взети от Русия при нападението над Украйна (видео)

Двери бг

Военнослужещи във военната база на Змийския остров край бреговете на Украйна са първите пленници, взети от руската армия при нападението ѝ над Украйна. Част от тях са етнически българи, те са от населените места около Одеса. За това разказва съпругата на един от тях – Сергей Ангелов, в специално интервю с Рита Шаганене. Ангелов е от Болград, пленен е в първия ден на войната и оттогава само веднъж са му позволили да се свърже с близките си, за да каже, че е жив. Въпреки усилията на майка му, жена му и други роднини, както и на украинската държава, не може да бъде осъществен обмен и той да се завърне в дома си.

Жена му разказва, че откъслечна информация за съпруга си тя получава единствено  от други украинци, които са били в същия лагер и вече са били освободени. Завърналите се не разказват подробности на близките си за живота във военнопленническите лагери в Русия, защото ги щадят, казва тя. Но от състоянието на завърналите се става ясно за насилието, оказано върху тях и за полугладното съществуване, което са водили.

От началото на войната хиляди пленници от двете воюващи страни са държани далеч от близките им. Майките и съпругите на военнопленници от двете страни отправят апел към поместните православни църкви да съдействат за Възкресение Христово да бъде осъществен мащабен обмен на принципа „всички за всички“, като знак за милосърдие към пленените и техните близки.

Posted in Християнство и война

Вижте още: