Меню Затваряне

Жаблянският манастир има нов игумен

Със заповед на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, считано от 10 септември 2020 г., Жаблянският манастир „Св. Йоан Предтеча“ има нов игумен – йеромонах Силуан, брат на Църногорския манастир. До тази дата изпълняващ длъжността игумен беше прот. Константин Събчев.

В манастира живееха старостилни монаси, отделили се от Българската старостилна православна църква, заедно с доскорошния архимандрит Касиан. След църковен съд БСПЦ го беше отстранила от своята общност още през 2005 г., а на сайта й има изявление по случая. През 2012 г. Касиян беше канен често в различни медии, особено в несъществуващата вече ТВ7, а след едно предаване по БТВ с негово участие сайтът на БПЦ-БП публикува текст във връзка с негови изявления и нападки срещу клирици на БПЦ. През април 2020 г. по време на пандемията, монашеската общност, обитаваща Копиловския и Жабллянския манастир свали Касиян от игуменството. Той беше приел и епископски сан в една от многото старостилни общности зад граница, но се отказа от него и беше обявен за обикновен монах. Какъв е сега неговият сан, остава загадка.

Касиян беше отцепил манастира от юрисдикцията на Софийска митрополия и поддържаше с братството големи площи земя, нов храм и сгради. С назначаването на нов игумен, който е монах в Българската православна църква, Жаблянският манастир преминава отново в юрисдикцията на Софийска митрополия.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: