Меню Затваряне

Житейските капани на нашите страхове

Християнство.бг ще се включи в представянето на видео поредицата по християнска психология на Духовно-просветен център “Св. архангел Михаил” в гр. Варна.

Беседите са част от проекта “Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа” с участието на психолозите Емилия Бойчева и Милена Петрова.

Цялата програма на “Съпричастност” – 2021 можете да видите на сайта на Архангел.бг и да заявите участие в първият тренинг в петък (9 юли) от 18.30 ч., който ще се проведе в сградата на Духовно-просветния център. Тази година екипът е избрал темата за житейските страхове, защото те невидимо ни управляват и отнемат мира и радостта от живота ни, отнемат ни способността истински да се свържем с Бога и с хората около нас и да живеем в реалния свят, като ни държат в капана на собствената си абсурдност.

Как се появяват тези страхове? Тази година теоретичната част е записана предварително на видео, за да може участниците да го изгледат и на срещите да има повече ролеви игри. Затова е препоръчително всеки, който има желание да се включи в тренинга, да гледа видеото с теоретичната част за съответната среща.

Кои са основните моменти в този тренинг:

Психолозите обръщат внимание на вътрешните преживявания при страха от социално изключване, произходът на страха от социалната изолация, страхът от непълноценност, отношението на родителите към децата и техните връстници, отношението към индивидуалността на децата в различни семейства, как се поддържа страхът от социално изключване и др.

Ето накратно какво споделят психолозите, което ще видите в беседата:

Когато вашата уникалност е потъпкана, вие правите това, което другите хора очакват от вас. Вие не успявате да развивате ваши лични идеи, интереси и предпочитания. Чак когато започнете разговор, вие усещате, че нямате какво да кажете. Вашата пасивност ви кара да се чувствате като че ли няма какво да предложите от себе си на другите хора. Поддържането на разговор се превръща в бреме за вас. След известно време може да решите да избягвате изцяло общуването, отколкото да бъдете с други хора и да няма какво да допринесете. Този модел също води до социално безпокойство и изолация.

Ако сте израснали в семейство, което е много различно от останалите или е живяло различно от семействата на съседите и хората около вас. Вашето семейство може да е било различно в много отношения – разкъсаност, сериозно заболяване или зависимост на някой от членовете,  социално положение, степен на образованост, материална собственост, раса, етнически произход, религия… Може  би вашето семейство е имало различни навици, маниери и обичаи. Или може да е съществувала езикова бариера. Или друг тип бариера между вас и родителите ви. Може някой от семейството ви да е бил зависим, да е страдал от умствени заболявания или шизофрения. Вашето семейство може да се е местило от място на място и никога да не е останало някъде достатъчно дълго, за да създаде корени, както е случаят с военнослужещите или някои други професии.

Ако сте се чувствали непринадлежни и различни в собственото си семейство. Друг произход на страха може да е нещо у вас, което ви е отделило (физически или емоционално) от другите до такава степен, че сте се чувствали различни дори и от собственото си семейство или от братята и сестрите си. Понякога това се преживява от надарените деца. Техните интереси са различни от тези на родителите им или на другите деца на същата възраст”.

Вижте повече в беседата на Милена Петрова и Емилия Бойчева.

Ако желаете да присъствате на срещата, отбележете това на страницата на събитието във фейсбук.

Видео и монтаж: презвитера Рита Шаганене

Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: