Меню Затваряне

“Забравените добротворци”: Юлия Вревска – “ангелът на милосърдието”

Дякония и мисия

Дякония и мисия

Ден след Националния празник на България на 4 март 2022 г. (петък) от 18 ч. ще посветим втората среща от онлайн поредицата „Забравените добротворци“ на една забележителна жена, която изоставя живота на придворна дама, за да се посвети на ранените войници – Юлия Вревска – „ангелът на милосърдието“!

По време на срещата, която ще се проведе чрез платформата ZOOM, ще бъде  излъчен документалният филм „Ангелът на милосърдието“ (2020), а специален гост ще бъде режисьорът на филма – Борис Радев.

Документалният филм с художествена възстановка на историята „Ангелът на милосърдието“ разказва за живота на баронеса Юлия Вревска, която въплъщава на дело християнското милосърдие и добротворство. По време на Руско-турската война (1877-1878) баронеса Юлия Вревска продава имението си и със средствата организира и издържа доброволчески санитарен отряд от лекари и милосърдни сестри, в който участва като обикновена милосърдна сестра. Ранените и болни войници започват да я наричат „ангела на милосърдието“. Заразява се с тиф и след двуседмично страдание умира в Бяла на 5 февруари (24 януари ст.ст.) 1878 г. В последните ѝ дни до нея са ранените войници, за които се е грижила. Погребват я в униформата на милосърдна сестра в двора на храма. През 1907 г. тленните ѝ останки, заедно с оригиналния надгробен паметник, са пренесени в двора на новооткрития музей, където почиват и до днес. На Юлия Вревска Виктор Юго посвещава стихотворение „Розата на Русия, откъсната на българска земя“.

„Ангелът на милосърдието“ (2020)

В България, в град Бяла, по време на Руско-турската освободителна война, пристига невероятно жена с ангелско сърце, за да остави един от най-ярките уроци по милост и човеколюбие. Баронеса Юлия Вревска! Документален филм с участието на Стефан Цанев, проф. Пламен Митев, Западно и Средноевропейски митрополит Антоний и др. В ролята на Юлия Вревская – Никол Бойчева, режисьор Борис Радев, сценарист – Аделина Радева, оператор – Румен Ганев, музика – Георги Цветков, асистент режисьор – Александра Докова. Продуцент на филма е Община Бяла, област Русе.

Филмът е награден със специалната награда в категория Филми на червения кръст и червения полумесец на председателя на Българския Червен кръст на XIX Международен фестивал на червенокръстските и здравни филми (16-19 септември 2021, Варна) , а мотивът за приза на журито е: „Филмът е отбелязан с тази награда, защото повдига темата за късата памет и за тревата на забвението, която покрива подвига. И защото е забележително и похвално отношението на Община Бяла, продуцент на филма, към изключителната личност на баронеса Юлия Вревска – милосърдна сестра, доброволка, изнесла върху крехките си плещи десетки ранени от бойните полета на Руско-турската Освободителна война и оставила костите си на българска земя.“

Очакваме Ви на 4 март 2022 г. (петък) от 18 ч.!

Линк за присъединяване:

https://us02web.zoom.us/j/85876680115?pwd=c0tSU0dMYkVHQ0hLd3QvU1VMNnpNUT09

Meeting ID: 858 7668 0115

Passcode: 181464

Борис Радев е филмов и театрален режисьор, завършил е кинорежисура в НАТФИС „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Иван Ничев. През 1994 г. заедно със Стоян Радев и Атанас Димитров създава „Belle epoque – studio“, една от първите частни продуцентски компании в България. Сред документалните филми на Борис Радев са „Свещеният град Перперикон“ (2004), „Беленският мост на Колю Фичето“ (2017), „Раковски – свобода или смърт“ (2021). Автор е на десетки телевизионни продукции, концерти и спектакли.

Източник: Дякония и мисия

Posted in Дякония и мисия

Вижте още: