Меню Затваряне

Забраната за Европрайд в Сърбия беше отменена

Сръбската полиция е влязла в сблъсъци с крайнодесни демонстранти по време на шествието Европрайд, което се проведе на 17 септември в Белград, съобщава Свободна Европа.

Участниците в Европрайд са извървели няколкостотин метра до стадион „Ташмайдан“, на който се е състоял концерт. Полицията съобщава, че 64 души са били задържани за различни престъпления, след като анти-гей активисти са хвърляли бутилки по полицията и са се опитали да пресекат полицейските кордони.

Преди седмица, на 11 септември, десетки хиляди православни християни преминаха по улиците на сръбската столица в голямо литийно шествие до площада пред храма „Св. Сава”, където Сръбският патриарх Порфирий отслужи молебен за светостта на брака и семейството и произнесе слово за разбирателство и мир на сръбския народ (тук).

Два дни по-късно, на 13 септември МВР официално обяви забраната за събитието. Като причини бяха посочени „опасност от насилие, унищожаване на имущество и други форми на нарушаване на обществения ред в по-голям мащаб“.

По-късно шествието Европрайд е било разрешено със скъсен маршрут след призиви от страна на Европейския съюз и правозащитници. Пешеходните зони около улиците са били блокирани заради планирани събития, а контрапротестите на противниците на Прайда – забранени. Министър-председателката Ана Бърнабич съобщи, че 10 полицаи са получили леки травми, а пет полицейски коли са понесли щети. Президентът Александър Вучич миналия месец предложи шествието да бъде забранено, като каза, че окончателното решение е на Министерството на вътрешните работи.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: